PANIKA

Sredi Ljubljane našli granato, lani so jih uničili šest ton

Objavljeno 11. januar 2013 15.48 | Posodobljeno 11. januar 2013 15.49 | Piše: Mo. S.

Zaradi varnosti sta bila nekaj časa zaprta del Prešernovega trga in del Čopove ulice.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Dopoldne so policiste obvestili, da so delavci pri prenovi ostrešja stavbe ob Prešernovem trgu našli granato. Tja so bili poslani policisti, ki so kraj zavarovali in obvestili bombne tehnike, ki so ustrezno ukrepali. Ugotovili so, da gre za topovsko granato starejše italijanske izdelave. Zaradi varnosti sta bila nekaj časa zaprta del Prešernovega trga in del Čopove ulice.

Lani uničili šest ton ubojnih sredstev

V prestolnici tovrstnih najdb očitno niso vajeni, sicer pa so najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev za Slovenijo precej pogoste: »V zadnjih sedmih letih, od 2005 do 2012, so vsako leto odstranili in uničili približno 12 ton teh ubojnih sredstev, statistično povprečno po 26 kilogramov na dan. Največ so jih odstranili leta 2003, kar 18 ton, leta 2012 pa približno šest ton. Lansko zmanjšanje pripisujejo manjšemu številu gradenj in opuščanju kmetijskih zemljišč, saj nanje ljudje naletijo predvsem pri kmetovanju in gradbenih delih. Največ so jih v vseh letih našli na severnem Primorskem, na ozemlju, kjer je potekala soška fronta,« na svoji spletni strani poroča uprava za zaščito in reševanje.

Med nevarnimi neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi prevladujejo topovske granate, minometne mine, ročne bombe in strelivo za pehotno orožje. Največ je ostankov prve in druge svetovne vojne, ki so, čeprav stari tudi več kot 50 ali 100 let, še vedno nevarni.

Deli s prijatelji