ZDAJ SE OPRAVIČUJE

Spil osem litrov vina, nato z nožem nad ženo

Objavljeno 30. november 2015 16.26 | Posodobljeno 30. november 2015 16.26 | Piše: Oste Bakal

Alojz Starič je v času, ko se je znesel nad svojo Valerijo, vedel, kaj dela.

Obtoženi Starič ima
očitne težave z alkoholom. Foto: Oste Bakal

MURSKA SOBOTA – Čeprav je sodnica Natalija Pavlič Goldinskij, predsednica velikega senata okrožnega sodišča v Murski Soboti, te dni načrtovala končati glavno obravnavo zoper 46-letnega Alojza Stariča, ki ga bremenijo nedokončanega uboja deset let mlajše žene Valerije, od tega ni bilo nič. Na obravnavo namreč − čeprav sta vabilo prevzela in se za izostanek nista opravičila − nista prišla izvedenec medicinske stroke Predrag Popovič ter priča Jože Primožič. Tako je senat lahko zaslišal le izvedenca nevropsihiatrične stroke Mateja Kravosa. Povedal je, da je obtoženi moten zaradi čezmernega pitja alkohola, od katerega je tudi odvisnik, toda to ne pomeni, da je bil v kritičnem času neprišteven.

»Seveda ne morem trditi, da je bil v kritičnem času pijan, čeprav mi je povedal, da je predhodnega dneva spil najmanj osem litrov vina. To je možno in obstaja velika verjetnost, da je naslednje jutro bil še vedno pijan, toda vsa njegova dejanja, kot je telefonski poziv, naj ga žena pelje po cigarete, kaže na to, da je bil sila racionalen. Žena mu je pogojevala, da mora še enkrat na zdravljenje alkoholizma, kar ga je očitno prizadelo,« je med drugim dejal izvedenec Kravos, ki je dodal, da obstajajo le trije razlogi za prenehanje čezmernega pitja alkohola, in sicer: osebno zdravje, zaposlitev in družina. Izvedenec je tudi razložil, da je bil Starič ljubosumen, alkohol pa je to le še podžigal. »Vsekakor ocenjujem, da v tem primeru ni duševnih motenj. Vinjenost ne vpliva na zavedanje oziroma kontrolo početja. Tukaj ni bilo bistveno zmanjšane prištevnosti,« je bil odločen izvedenec, s katerim ni bil zadovoljen zagovornik obtoženega Stariča, odvetnik Igor Vinčec, ki je pozneje predlagal novega izvedenca nevropsihiatrične stroke, čemur senat ni prisluhnil, ker da je šlo za izkušenega nevropsihiatra, ki mu kaže verjeti. Zato pa je senat dovolil izvedbo še nekaj dokazov. Osmega decembra, ko lahko pričakujemo izrek sodbe, bodo poleg dveh omenjenih zdravnikov zaslišali tudi kirurga Saša Stankoviča, ki je oškodovanko Valerijo Starič oskrbel na kirurškem oddelku SB Murska Sobota.

Krivde ne priznava

Spomniti kaže, da obtoženi Starič, oče dveh otrok iz Nasove v Apaški dolini, kaznivega dejanja ni priznal, čeprav mu je višji državni tožilec Žarko Bejek ponudil zaporno kazen v trajanju treh let in osem mesecev, ker pa dejanja ni priznal, bo predlagal najmanj pet let in šest mesecev zapora. Starič je s solznimi očmi povedal, da ni nameraval niti poškodovati svoje žene Valerije, ob tem se ji je med njenim zaslišanjem še enkrat opravičil. Tožilstvo poskuša dokazati, da je Starič 3. avgusta letos okoli 7. ure zjutraj v naselju Lešane v občini Apače z nožem rezila 25 centimetrov med vožnjo v osebnem avtomobilu večkrat zabodel in po roki ter prsnem košu poškodoval ženo.

»Uboja ni dokončal, ker se je žrtev, ki je vozila avtomobil, branila z desno roko, nato je vozilo ustavila in se tako rešila ter pobegnila,« je med drugim dejal tožilec Bejek. Obtoženi je v zagovoru zatrdil, da ga je žena, ko jo je poklical v službo, prišla ponj in ga odpeljala v Gornjo Radgono, kjer bi si kupil cigarete. Ko sta se vračala proti domu, naj bi se začela prepirati: »Ker sem nameraval tega dne oditi v psihiatrično bolnišnico, sem se hotel z njo pogovoriti, a ona tega ni želela. Zato sem jo prosil, naj me spusti iz avta, pa me je vlekla nazaj. Ker me ni pustila, sem naključno zgrabil za izvijač, ki je bil v predalu.« 

 

Deli s prijatelji