(NE)ZAKONITO?

S frizersko plačo do hiše z bazenom

Objavljeno 17. december 2017 10.00 | Posodobljeno 17. december 2017 10.00 | Piše: Gordana Stojiljković

Vlasta Mrčinko mora dokazati, da je premoženje pridobila zakonito.

Razkošna hiša, ki jo je frizerka Vlasta Mrčinko zgradila, medtem ko je bil njen partner Aleksander Vrbnjak v priporu oziroma na begu. Foto: S. N.

LJUBLJANA – Pravda, v kateri želi specializirani državni tožilec Boštjan Valenčič dokazati, da je premoženje ptujske frizerke Vlaste Mrčinko pridobljeno nezakonito, se je z zaslišanjem njenega partnerja in nekdanjega policista Aleksandra Vrbnjaka tudi končalo. Sodnica Bojana Mavarič bo odločitev sporočila pisno.
Sodišče je Vrbnjaka namreč čakalo več kot pol leta, saj je bil v priporu v Italiji, ker ga je tam čakalo ponovno sojenje. Čeprav ga je sodišče spustilo na prostost, ni smel v Slovenijo, saj se je moral vsak dan javljati na policijski postaji v Padovi. »Oktobra so me na ponovljenem sojenju oprostili, od četrtka je sodba pravnomočna,« je pojasnil Vrbnjak.
Specializirano tožilstvo je sprva vložilo zahtevo za preiskavo zaradi treh kaznivih dejanj davčne zatajitve, pri čemer naj bi bila višina protipravne premoženjske koristi dobrih 400.000 evrov. Potem ko je že stekel predkazenski postopek, je tožilstvo oktobra 2014 zaradi suma, da Mrčinkova razpolaga z domnevno nezakonitim premoženjem v višini 540.477 evrov, odredilo finančno preiskavo in vložilo tožbo po zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora (ZOPNI). Tožilstvo ji tako želi odvzeti parcelo oziroma luksuzno urejeno hišo, hrambo in garažo (po oceni Gursa vredno več kot 200.000 evrov), poleg tega pa še 327.170 evrov v gotovini.

540.477 evrov premoženja Vlaste Mrčinko je sumljivega izvora.

Kljub Vrbnjakovi odsotnosti, ko je bil v priporu ali na begu, je njegova družina očitno živela dobro in dovolj razkošno, da so se porodili sumi, da si Mrčinkova takega premoženja – hiše z bazenom – ni mogla prislužiti z delom v frizerskem salonu, saj je povrhu izkazovala tako slab promet, da je bila celo oproščena plačila davkov.

Zadel jackpot

Mrčinkova je na prejšnjih narokih zatrjevala, da sta denar sproti spravljala na varno mesto in ga uporabila za gradnjo hiše z bazenom – medtem ko je Vrbnjak, kot je pojasnil, med begom živel malo tu in malo tam. Pojasnjeval je, od kod jima premoženje. Kmalu po odhodu iz policije je delal v podjetju Zrno, ki se je ukvarjalo s prodajo gradbene mehanizacije, zatem pa je na Madžarskem ustanovil podjetje skupaj z ukrajinskim partnerjem z enako dejavnostjo.
»Tudi zdaj, pred enim mesecem, sem ustanovil podjetje na Slovaškem,« je razlagal. Denar je k hiši prihajal tudi iz drugih virov; v kazinoju je tako zadel jackpot v višini takratnih 176.000 mark: »To se zgodi enkrat v življenju.« Za pol milijona evrov je prodal svojo hišo završkemu županu Miranu Vuku, ta iz zdravstvenih razlogov ni mogel pričati, posojal je denar: »60.000 švicarskih frankov, za nagrado pa sem ob vračilu dobil tudi 50.000 evrov za transfer nogometnih igralcev.« Bil je lastnik diskoteke in lokala in ju je prodal.

Tudi zdaj, pred enim mesecem, sem ustanovil podjetje na Slovaškem.

»Ves denar pa sem lepo hranil. Leta 2007 je Italija za menoj razpisala tiralico, bežal sem, živel sem malo tu, malo tam. Stiki z družino so bili slabi, Vlasta se je medtem ukvarjala z gradnjo hiše,« je razlagala priča. Vrbnjak niti zdaj ni prijavljen na domačem naslovu, temveč v Nemčiji, kjer prav tako odpira podjetje. Sodnica je ocenila, da je zadeva zrela za presojo, sodba bo izšla pisno. 


Ukvarjanje z mamili

Vrbnjak je s še 12 obtoženimi obsojen zaradi vpletenosti v nezakonito trgovino z mamili konec prejšnjega stoletja. Leta 2002 so trinajsterico obsodili na zaporne kazni, a višje sodišče je sodbo razveljavilo. V ponovljenem sojenju je bil Vrbnjak obsojen na dve leti in tri mesece zapora. Sprva je bil v obtožbi tudi očitek pranja denarja, zaradi česar je sodišče zaplenilo in pozneje zaradi visokih stroškov hrambe še pred koncem kazenskega postopka na dražbi prodalo dve luksuzni jahti, a je tožilstvo pozneje zaradi pomanjkanja dokazov obtožbo v tem delu umaknilo. Ker sta bili jahti menda prodani po bistveno nižji ceni (nekaj prek 90 tisočakov), sta Vrbnjak in soobtoženi vložila tožbo proti državi. Denar v višini kupnine sta dobila, z zahtevkom za izplačilo razlike pa jima ni uspelo. Ko je prestal kazen v Sloveniji, ga je država zaradi domnevnega ukvarjanja z mamili izročila Italiji. Ker je bil več let na begu, so ga v Italiji v nenavzočnosti obsodili na 15 let zapora. Teh očitkov je zdaj pravnomočno oproščen.


 

Deli s prijatelji