RAZBITA DRUŽINA

Oče na Dobu, mati na Igu, 16-letnik pa v Radečah

Objavljeno 30. januar 2013 09.37 | Posodobljeno 30. januar 2013 09.39 | Piše: Miha Korsika

Mladoletnik, ki je v prevzgojnem domu pretepel policista, je poskušal pobegniti.

Mladoletnik je policista napadel, ko je vstopil v dnevni prostor sprejemne skupine (foto: Dejan Javornik).

RADEČE – Napad 16-letnega mladoletnika, ki je hudo poškodoval pravosodnega policista v Prevzgojnem domu Radeče, je presenetil direktorja zavoda Franca Majcna in osebje doma. Po direktorjevih besedah namreč popolnoma nič ni niti nakazovalo na to, da bi lahko pri neprilagojenem mladoletniku izbruhnilo nasilje. »Bilo je čisto nepričakovano. To je mladoletnik, star 16 let, ki je bil pri nas osem dni zaradi kaznivega dejanja premoženjskih deliktov, nič nasilnega,« je pojasnil Majcen. Po domače povedano: fanta so v prevzgojni dom namestili zaradi tatvin. Pred prihodom v Radeče je bil tri dni v priporu v Ljubljani, kjer po Majcnovih besedah pri fantu prav tako niso zaznali nobene agresivnosti.

Nameraval pobegniti

Kaj se je dogajalo prejšnjo soboto zvečer, ko se je zgodil napad? Pravosodni policist je prišel v službo ob desetih zvečer in najprej odšel na obhod. Prišel je tudi v sprejemno skupino, kjer je 16-letnik sam gledal televizijo. »Nič ni kazalo na to, takrat sta še spregovorila nekaj besed, nato je policist zaklenil vrata in odšel. Petnajst minut do enajstih pa je mladoletnik po pozivnem sistemu pozvonil policistu,« pojasnjuje direktor. Policist je odšel zadevo preverit, medtem pa se je mladenič pripravil za njegov prihod. Ugasnil je luči, v roke vzel leseno desko, ki jo je odtrgal s pohištva, stopil na stol ob vratih dnevnega prostora in čakal. »Policist je odklenil vrata in najprej vstopil v čajno kuhinjo, v kateri je migetala manjša neonska luč, medtem ko je bil preostali prostor v temi,« je povedal eden izmed pravosodnih policistov.

Ko je stopil v dnevni prostor, ga je gojenec takoj napadel in začel udrihati po presenečenem policistu. Obraz mu je zalila kri, s solzivcem se je nekako rešil napadalca. »Stopil je za vrata in jih držal, da mladoletnik ne bi pobegnil iz sprejemnega prostora ter poklical na pomoč. Fant se je umaknil v notranjost sprejemne skupine. Prišla sta policista, ki sta ga najprej pozivala, naj pride ven, ker se ni odzival, sta vstopila in ga našla pod posteljo,« je potek dogodkov opisal Majcen.

Hudo poškodovanega policista so odpeljali v bolnišnico

»Bil je v šoku, dobil je nekaj podplutb, zaradi rane nad levim očesom pa je dobil deset šivov. Hvala bogu, da ni kaj hujšega,« je dejal Majcen. Potrdil je, da je napadeni policist še vedno na bolniškem dopustu. Po njegovi oceni bi fant napadel vsakega, ki bi takrat stopil v prostor, saj je skoval načrt za pobeg. »On je imel v glavi nekakšen beg, sicer pa sploh ni vedel, kaj dela. Nikamor ne bi prišel, saj je imel pravosodni policist pri sebi le ključe od sprejemnice, ne pa tudi od vhodnih vrat,« je še dodal Majcen. Napadalca so do umiritve, kar je trajalo približno štiri ure, namestili v posebno oblazinjeno sobo, da se ne bi morda še sam poškodoval, nato pa so ga namestili v posebno vzgojno skupino. To je zaprti oddelek, v katerem so tisti mladostniki, ki imajo težave s prilagajanjem. Direktor Majcen je zanikal, da so poskušali zadevo utišati. »Med drugim smo takoj obvestil policijo, na katero bo prevzgojni dom podal tudi kazensko ovadbo zaradi napada,« je napovedal.

Starši v zaporu, fant zanemarjen

Mlademu 16-letnemu napadalcu, ki očitno sploh ni vedel, kaj hoče, je življenjska pot tako kot verjetno marsikateremu drugemu prebivalcu prevzgojnega doma namenila težko otroštvo. Samo predstavljamo si lahko, kaj se plete po glavi 16-letnega najstnika, čigar mati in oče sta za rešetkami. »Rekel je, da je čisto iz sebe, ker je oče zaprt na Dobu, mati pa na Igu. Pregledal ga je psihiater, ki je ugotovil, da je fant popolnoma zanemarjen, nesocializiran,« je še dejal. Podporna služba v domu, od sociologov do psihologov, je zato toliko pomembnejša. »Predvsem zato, ker imamo opraviti z mladimi, ki so nepredvidljivi in imajo težave z avtoriteto, posebno v uniformi,« pravi Majcen.

Ker pa je v proračunski malhi vedno manj denarja, se to pozna tudi pri delovanju zavoda. »Oddelek za vzgojo je osnovna služba, v kateri je pet ljudi plus vodja oddelka. Ko sem prišel v dom leta 1995, jih je bilo 14 plus vodja. V vzgojni službi imamo zdaj tri zaposlene manj, kot je predvideno po sistematizaciji, opozarja Majcen. Zaposleni v penalnem sistemu že več kot desetletje opozarjanja na nesorazmerno majhno število paznikov, medtem ko število zapornikov, pripornikov in drugih narašča. Če vlada in ministrstvo ne bosta prisluhnila težavam ljudi, ki so odrinjeni na rob družbe, se lahko zgodi hujša poškodba kot deset šivov na policistovi glavi.

Deli s prijatelji