PIJANOST KOT UGODNOST

Oče mater koroških dečkov pretepel in zadavil

Objavljeno 07. marec 2017 15.48 | Posodobljeno 07. marec 2017 15.48 | Piše: STA, K. K.

Celjski okrožni sodnik Zoran Lenovšek je danes Velenjčana Romea Bajdeta, ki je obtožen uboja svoje partnerice decembra 2015 v Velenju, obsodil na 13 let zapora.

Lidija Škratek Foto: Igor Mali.

CELJE Celjski okrožni sodnik Zoran Lenovšek je danes Velenjčana Romea Bajdeta, ki je obtožen uboja svoje partnerice decembra 2015 v Velenju, obsodil na 13 let zapora, čeprav je tožilka Simona Razgoršek Kuzman zahtevala 25 let zaporne kazni. Kot je povedal sodnik, je bila obtožnica zoper Bajdeta prekvalificirana iz umora v uboj.

Olajševalna okoliščina: pijanost

Lenovšek je še dejal, da je Bajde uboj storil v stanju zmanjšane prištevnosti in pijanosti, podaljšal pa mu je pripor do pravnomočnosti sodbe. Tožilka je v sklepnih besedah ocenila, da so bili vsi očitki iz obtožnice med sojenjem dokazani. Dejala je tudi, da je Bajde umor priznal policiji, preiskovalni sodnici in na glavni obravnavi, v noči umora pa je na facebooku izrazil obžalovanje umora.

Po besedah tožilke je Bajde med sojenjem povedal, da ga je partnerica pred smrtjo zmerjala, vendar tega ni mogel dokazati. Bajde je na eni izmed obravnav dejal, da se ne spomni, s čem jo je udaril, česar mu tožilka ni verjela, prav tako mu ni verjela, da se ne spomni kaznivega dejanja.

Pretepel in zadavil jo je

»Ne drži niti to, da mu je pred smrtjo rekla, da ga ima rada, glede na to, kar ji je storil,« meni tožilka, ki jo poudarila, da jo je Bajde najprej pretepel in potem zadavil. Ocenila je tudi, da jo je Bajde ubil iz ljubosumja, ker je imela novega partnerja. Tožilka je še dejala, da ji je Bajde tudi grozil z odvzemom otrok, če ga bo zapustila, oziroma da bo ubil otroka, njo in potem še sebe.

Bajde, ki je že bil obsojen na zaporno kazen zaradi spolnih dejanj z 10-letno deklico, je na lanski decembrski obravnavi zanikal navedbe iz obtožnice, da je partnerico ubil iz ljubosumja. Dejal je tudi, da je ne bi smel ubiti in da mu je tik pred smrtjo povedala, da ga ima rada. Ubil jo je med prepirom, nato pa jo z vozilom odpeljal do dežurne ambulante velenjskega zdravstvenega doma in reševalcem priznal dejanje.

Sklepne besede sta podala tudi pooblaščenec družine umrle Velimir Cugmas in Bajdetov zagovornik Tomaž Bromše, sodnik pa je danes z večjega dela zaključnih govorov javnost izključil.

Deli s prijatelji