V ZDRAVSTVENEM DOMU

Nož zaril policistu v trebuh

Objavljeno 07. december 2015 13.05 | Posodobljeno 07. december 2015 13.07 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Po incidentu v Zdravstvenem domu Metlika je zdravnica za pomoč prosila policiste.

V soboto zvečer okoli osme ure je dežurna zdravnica iz ZD Metlika policiste zaprosila za pomoč. Foto: Dejan Javornik

METLIKA – Sreča v nesreči in novo opozorilo, in to ravno med policijsko stavke, kako so lahko ogrožena življenja policistov, ki posredujejo na terenu. V soboto zvečer okoli osme ure je dežurna zdravnica iz Zdravstvenega doma Metlika pisno zaprosila policiste za pomoč pri hospitalizaciji psihičnega bolnika. Zdravnica je namreč po manjšem incidentu v zdravstvenem domu ocenila, da bodo, če 52-letnega bolnika iz okolice Metlike ne bodo odpeljali na zdravljenje, resneje ogrožena življenja ljudi, Belokranjca naj bi namreč že obravnavali zaradi nasilnih dejanj.

V pomoč zdravniški službi so šli policisti posebne policijske enote Policijske uprave Novo mesto, a bolnik je začel policiste izzivati ter vpiti nanje. »Pred vstopom v objekt so mu policisti glasno ukazovali, kaj na stori, vendar ni upošteval nobenega izmed ukazov,« sta med drugim sporočila Radivoj Uroševič in Zoran Petrovič, predsednika obeh policijskih sindikatov, PSS in SPS.

Policisti so morali zato vstopiti v prostor, v katerem je bil bolnik. Takoj so opazili, da je imel v roki nož, zato so uporabili plinski razpršilec in prisilna sredstva ter ga uspešno obvladali. »Pri obvladovanju je v enega policista vrgel daljši kuhinjski nož. Nož je policista, sicer opremljenega z neprebojnim jopičem, zadel v trebuh pod jopičem,« sta še zapisala sindikalista. Ureznina v trebuhu je globoka tri centimetre in široka osem. 
Dvaintridesetletnega pripadnika mejne policije Dobova so z rešilcem prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto, na srečo ni bil v smrtni nevarnosti, po zdravniški oskrbi pa se že zdravi doma.

»Nesreče in poškodbe se dogajajo tudi v drugih poklicih, bistvena razlika je v tem, da so policisti praviloma žrtve nasilnih in naklepnih dejanj, česar drugi poklici skorajda ne poznajo. V zadnjih letih smo priča vse več napadom na policiste, ki so se za nekatere naše sodelavce žal tudi tragično končali. Na leto je namreč pri izvajanju nalog fizično napadenih okoli 200 policistov, poškodovanih pa skoraj še enkrat toliko. Zelo hitro in lahkotno se ob vsem tem pozablja, da je, odkar je naša država samostojna, pri opravljanju nalog v imenu prav te države zaradi brutalnega maščevanja več policistov izgubilo življenje,« opozarjata Uroševič in Petrovič in dodajata, da je sobotni dogodek znova dokazal, da policisti niso zgolj uradniki. »V nasprotju s preostalimi javnimi uslužbenci policist in njegova družina nikoli ne vesta, ali se bo mož, žena, oče, mati vrnil z dela zdrav, nepoškodovan, ali pa bo njihov odhod v službo zadnje slovo od najbližjih,« opozarjata.

Kot je povedala Alenka Drenik, tiskovna predstavnica Policijske uprave Novo mesto, preiskava dogodka še poteka. 

Deli s prijatelji