MANJŠA PRIŠTEVNOST

Kdaj mu bodo sodili za uboj Gašperja Tiča

Objavljeno 19. december 2017 13.26 | Posodobljeno 19. december 2017 13.26 | Piše: Gordana Stojiljković

Zagovornik Stefana Cakića Gorazd Fišer se je pritožil tudi na novo obtožnico. Znanega igralca naj bi 20-letnik ubil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti.

Stefan Cakić Foto: Marko Feist

LJUBLJANA – »Zoper novo obtožnico sem podal ugovor zaradi nepopolno ugotovljenega dejanskega stanja,« nam je na vprašanje, ali se je pritožil tudi zoper novo obtožnico, ki njegovemu klientu, 20-letnemu Stefanu Cakiću, očita uboj 44-letnega igralca Gašperja Tiča v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, povedal zagovornik Gorazd Fišer.

Kot je znano, je okrožna državna tožilka Tamara Gregorčič kmalu po tragičnem dogodku v Trubarjevi ulici v Ljubljani vložila obtožnico, v kateri je osumljenemu Cakiću očitala uboj. Sledila je pritožba obrambe oziroma ugovor zoper obtožnico, zunajrazpravni senat okrožnega sodišča pa je pritrdil obrambi, da se mora o Cakiću izreči tudi sodni izvedenec psihiater, ki je izdelal izvedensko mnenje. No, tožilstvo je v začetku decembra, opremljeno z razlago psihiatra, vložilo novo obtožnico, ki upošteva tudi člen, ki govori o kaznivem dejanju v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Cakiću torej grozi od pet do 15 let zapora, definicija dodanega člena pa omogoča tudi milejše kaznovanje.

Cakiću grozi od pet do 15 let zapora, definicija dodanega člena pa omogoča tudi milejše kaznovanje.

Kaj se je zgodilo, ve samo Cakić

Neuradno se je že kmalu po tragičnem dogodku 18. junija letos v stanovanju Gašperja Tiča na Trubarjevi v Ljubljani govorilo tudi o tem, da naj bi tako eden kot drugi tistega večera, ko sta se družila, zaužila precej alkohola in drugih psihoaktivnih substanc. Kaj natančno je bil vzvod za grozljivo dejanje mladega Cakića – domnevno naj bi ga z nožem zabodel enajstkrat –, bo tudi na sodišču težko pojasniti, saj je edini, ki kaj ve, prav obtoženi. A ta naj bi imel s spominom na tragični dogodek menda precej težav in še več lukenj. Vprašanje je tudi, koliko bo javnost lahko spremljala sojenje mladeniču, ki je dvema otrokoma vzel očeta, saj naj bi to potekalo za zaprtimi vrati.

Brez tiskovke policije

Da primer izstopa od drugih umorov in ubojev, priča tudi dejstvo, da od policije nikoli nismo izvedeli, kaj se je pravzaprav zgodilo. Prav po vsaki preiskavi tako hudega kaznivega dejanja je policija sklicala novinarsko konferenco in podala ključne informacije o storilcu, dogodku, naklepu, času dogodka … Ne pa tudi ob tragični smrti Gašperja Tiča. In kot je molčala policija, sta molčala tožilstvo in njegov zagovornik Fišer.

Na nedeljsko jutro 18. junija letos je odjeknila vest, da se je za vrati novega doma igralca Gašperja Tiča, kamor naj bi se preselil pred kratkim, v Trubarjevi ulici v Ljubljani odvila prava grozljivka. Po prvih ugibanjih je šlo za spor intimne narave, medije pa so preplavili članki o tem, ali naj se o tako zasebnih stvareh poroča ali ne. A ne glede na vse skupaj je nesporno, da je tisti dan nasilne smrti umrl znan slovenski igralec.

Po uboju naj bi se Cakić najprej umil, nato pa odšel iz stanovanja v enega od lokalov in od tam poklical policijo ter jim priznal, da je storilec prav on.

Fišer je torej ugovarjal tudi novi obtožnici, zato je vprašanje, kdaj lahko pričakujemo začetek sojenja.

Deli s prijatelji