NA SODIŠČU

Gradil dvorec, zdaj v stečaju

Objavljeno 18. december 2017 08.15 | Posodobljeno 18. december 2017 08.15 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Nekdanji uspešni poslovnež iz Trebnjega bo delal v splošno korist. Skoraj vsi sodni postopki proti Darku Golubu so se že končali.

Levji dvorci v Trebnjem. Foto: Tanja Jakše Gazvoda

TREBNJE – Od nekoč uspešnega dolenjskega gradbenega podjetja Betonal iz Trebnjega danes ni ostalo nič. Podjetje, ki je nekoč veljalo tudi za enega boljših zaposlovalcev, je pristalo v stečaju. Ta se je končal pred tremi leti, poplačana je bila slaba tretjina upnikov, v osebnem stečaju je tudi direktor in lastnik Darko Golub, proti katerem so se končali tudi skoraj vsi sodni postopki.

Od nekoč uspešnega dolenjskega gradbenega podjetja Betonal iz Trebnjega danes ni ostalo nič.

Sprva so posli Betonala dobro tekli. Postajal je eno pomembnejših gradbenih podjetij, pozornost slovenske javnosti je vzbudil z odmevnimi projekti. Spomnimo le na gradnjo Levjega dvorca v Trebnjem s 56 stanovanji, o Betonalu so veliko govorili v primeru Merkurjevega centra v Vižmarjah, smele načrte o gradnji prestižnega poslovnega objekta je imel Golub pred desetletjem tudi z nakupom nekdanje občinske stavbe v Novem mestu na Novem trgu 6, a jo je moral zaradi zapadlega poroštva prepustiti Hypo Leasingu. Po stečaju Betonala sta klavrno končala še Golubova Presad in Greda, Trebanjec pa se je znašel v osebnem stečaju. Na sodišču je povedal, da je brez vsakega premoženja: brez avta, hiše, dohodkov, nadomestil, njegovo zdravstveno stanje je načeto.

V minulih letih je bil pogosto gost sodišč, kar veliko postopkov je bilo proti njemu, zdaj je večina končanih, pravzaprav je le ena sodba nepravnomočna in je pritožba v tehtanju na višjem sodišču. Gre za oprostilno sodbo v kazenskem postopku, kjer mu je obtožnica očitala kaznivo dejanje oškodovanja upnikov. »V tej zadevi je bila izdana oprostilna sodba. Očitki so se nanašali na oškodovanje upnikov družbe Betonal, d. o. o., znesek oškodovanja naj bi bil 2,355.785 evrov. Upniki v obtožbenih očitkih niso bili natančneje specificirani, sodba pa še ni pravnomočna,« nam je odgovorila Vanja Jarc, vodja urada Okrožnega sodišča v Novem mestu.


1330 ur bo opravil v splošno korist.

Golub je bil obsojen na okrajnem sodišču v Trebnjem, in sicer zaradi kaznivega dejanja kršitve temeljnih pravic delavcev, gre za bivše delavce Betonala. Kot je na naša poizvedovanja odgovorila Tadeja Predanič, predsednica okrajnega sodišča Trebnje, je bila Golubu izrečena pogojna obsodba 9 mesecev zapora s preizkusno dobo treh let.

Pred dnevi je moral znova na novomeško sodišče, očitki so se nanašali na dve poslovni goljufiji, ponarejanje listin in kaznivo dejanje zatajitve finančnih obveznosti. Golub, ki ga je zastopal odvetnik Boris Kanduti, je z novomeško okrožno tožilko Nado Črnugelj sklenil sporazum o priznanju krivde. Obsojen je bil na enotno kazen eno leto in 10 mesecev zapora, namesto zapora pa bo opravljal delo v splošno korist, to bo zneslo skupaj 1330 ur, na delo ga bo pozval center za socialno delo.

Po očitkih iz obtožbe je Golub kot direktor Betonala v letu 2007 z Banko Koper sklenil kreditno pogodbo za 800.000 evrov kredita, za kredit je zastavil linijo za izdelavo betonskih izdelkov. Betonal ni plačal nobenega obroka kredita, Golub je denar dvignil z računa družbe, čeprav se je podjetje ves čas soočalo s finančnimi težavami, v stečaju pa je banka s prodajo omenjene linije dobila le dobrih 100.000 evrov. Z drugo poslovno goljufijo je bilo za 53.000 evrov oškodovano podjetje Liko vrata, očitki o ponarejanju poslovnih listin in zatajitvi finančnih obveznosti pa se nanašajo na njegovo vodenje družbe Greda oziroma fiktivno prodajo, s fiktivnim računom pa je za družbo Greda, ki ni imela pravice do odbitka vstopnega DDV, pridobil 67.000 evrov.

Deli s prijatelji