SVEČKA V SPOMIN

FOTO: Franc umrl

Objavljeno 12. december 2017 22.14 | Posodobljeno 12. december 2017 22.24 | Piše: Gordana Stojiljković

Na Franca Homarja iz Loke v Tuhinju je med spravilom lesa padlo drevo. Kljub hitremu odzivu reševalcev se je Martinova sobota za 62-letnika končala tragično.

Za 62-letnega Franca Homarja je bila usodna ta smreka. Foto: Dejan Javornik

LOKA PRI TUHINJU – Kmetija Homarjevih v Loki v Tuhinju se je ovila v tišino. Dan prej je namreč smreka pod seboj pokopala 62-letnega Franca, ki je v svojem gozdu sekal hlodovino.

Franci je živel s sestro in bratom Ivanom, izvemo od sokrajanov, preden potrkamo na vrata hiše v Lokah. Užaloščena sestra nam brez besed nakaže, da ni sposobna govoriti, v gozdu nad Lokami in Potokom, pri deblu podrte oziroma padle smreke, pa rdeča svečka nakazuje, da se je zgodilo nekaj hudega. Franci je bil marljiv človek, izvemo, a si nikoli ni ustvaril svoje družine.

Policijsko poročilo je skopo. V njem najdemo informacijo, da je bila policija nekaj po 15. uri obveščena o nesreči pri delu v naselju Loke v Tuhinju, v kateri je umrl 62-letni moški. »Po do zdaj zbranih obvestilih je znano, da je s svojim sorodnikom v svojem gozdu izvajal posek hlodovine, pri čemer je drevo padlo nanj in ga smrtno poškodovalo. Dogodek nima znakov kaznivega dejanja,« je sporočila Nataša Pučko s PU Ljubljana.

»Ko smo prišli na kraj dogodka, so bili tam že reševalci nujne medicinske pomoči iz Kamnika, ki so moškega poskušali oživljati, a so lahko ugotovili le smrt.«

Od žleda in lubadarjev uničena drevesa

»Poziv smo prejeli ob 15.07, tri minute pozneje je na intervencijo odšla prva ekipa, 15.19 pa še druga,« nam pojasni vodja intervencije in poveljnik PGD Srednja vas Gašper Baloh. Pridružili so se jim še gasilci PGD Kamnik, vsega skupaj jih je bilo 22. »Ko smo prišli na kraj dogodka, so bili tam že reševalci nujne medicinske pomoči iz Kamnika, ki so moškega poskušali oživljati, a so lahko ugotovili le smrt,« dodaja poveljnik in na našo pripombo, da je prišlo kar veliko število gasilcev, pojasni, da je dostop do tega dela gozda na srečo sicer urejen, a da nikoli ne vedo točno, ali in kako bodo sploh dostopali do ponesrečenca. Gasilci so ukleščenega domačina rešili izpod drevesa, ki je bilo z rdečim znakom označeno za sečnjo. Vzrok smrti naj bi bil po neuradnih podatkih močan udarec v glavo.

Na pomoč poklical brat Ivan

»O nesreči nas je obvestil brat pokojnega,« pojasni poveljnik, ko nam kaže kraj tragične nesreče. Tam je poleg kupa posekanih debel več metrov dolga strgana zajla, »a to ni razlog za nesrečo, kriva je ta velika smreka,« pokaže Baloh. Poglejte, dodaja, vsa drevesa, ki so sušna, prazna, uničena, je treba odstraniti. »Brata sta očitno izvajala sečnjo poškodovanih dreves. Gre za posledice žleda, ki nas je prizadel leta 2013, svoje so dodali še lubadarji. Ta gozd je bil zasut s podrtim drevjem, nekaj je že očiščenega, a še vedno je treba veliko postoriti,« pojasnjuje poveljnik in dodaja, da so takrat dva dni porabili samo za to, da so vso podrto drevje umaknili s ceste.

Brata sta se torej na Martinovo soboto odpravila pospravljat hlodovino, k čemur ju je verjetno obvezovala tudi odločba reviranega gozdarja, ki je tudi na privatnih zemljiščih označil »bolna« drevesa ter lastnikom naložil, da morajo v določenem roku drevesa odstraniti. Sicer bi lahko to namesto lastnikov postorila država, vendar na njihove stroške. »Včasih je bolje plačati strokovnjaka, ki bi to naredil,« glede na posledice razmišlja Baloh. Vendar vemo, kako v današnjih časih vsak evro prav pride in običajno varčujemo ravno tam, kjer bi bilo najmanj treba. »Pogrebna služba je pokojnika odpeljala šele okoli 19. ure, mi pa smo nato še nekaj časa pospravljali podrta drevesa, ki smo jih morali zaradi varnosti umakniti s ceste,« še dodaja Baloh. 

S strehe padel zaradi zastoja srca

Če je sprva kazalo, da se je na Visokem v občini Ig zgodila delovna nesreča, v kateri je umrl 62-letni moški, je za smrt najverjetneje kriv zastoj srca. Ljubljanski policisti so bili v soboto okoli 15.20 obveščeni o smrti moškega, ki je padel s strehe. Na kraj dogodka so pohiteli tako policisti kot tudi gasilci PGD Golo ter ljubljanski reševalci nujne medicinske pomoči, a moškemu ni bilo več pomoči. Kot nam je pojasnil poveljnik PGD Golo Jože Železnik, »moškega na kraju oživljali, a neuspešno«. Policijsko poročilo navaja, da po do zdaj zbranih obvestilih »62-letni moški ni umrl zaradi posledic nesreče, temveč po vsej verjetnosti zaradi zdravstvenih razlogov, in sicer zaradi zastoja srca«.

 

Deli s prijatelji