PLOD OTROŠKE DOMIŠLJIJE?

Eni videli klovna, drugi bombone

Objavljeno 03. december 2017 22.44 | Posodobljeno 03. december 2017 22.45 | Piše: Aleksander Brudar

Staršem spet povzročal skrbi voznik kombija, ki naj bi vabil otroke. Vse kaže, da je šlo za plod otroške domišljije.

V bližini OŠ Karla Destovnika - Kajuha v Šoštanju naj bi septembra moški vabil deklico v svoj kombi in ji ponujal čokolado. Foto: arhiv

SOSTRO, ŠOŠTANJ – Skoraj ne mine mesec, da se na družabnih omrežjih ne bi pojavili zapisi zaskrbljenih staršev, da voznik kombija – v večini primerov gre za bel kombi, otrokom v bližini šol ponuja bombončke in jih s tem vabi k sebi. Nazadnje naj bi se pred dnevi nekaj podobnega dogajalo pred matično in podružničnimi šolami Osnovne šole Sostro pri Ljubljani, zaradi česar se je tamkajšnje vodstvo s posebnim obvestilom obrnilo na starše. V njem jih je obvestilo, da so informacije o belem kombiju že posredovali na policijsko postajo in da jih tam že obravnavajo. »O dogodkih in ravnanju otrok, če pridejo v takšno situacijo, smo v šoli in v vsakem oddelku posebej že večkrat spregovorili, prosimo pa tudi vas, da jih pomirite in jim poveste, kaj narediti v takem primeru, če kaj podobnega opazijo ali se to zgodi njim,« še piše v obvestilu.

Naša naloga je zgolj preventiva. Svetujemo, da otroci zbežijo in se obrnejo na odraslo osebo.

No, kot nam je pred dnevi povedala tamkajšnja ravnateljica Mojca Pajnič Kirn, so obvestilo o domnevnem vozniku kombija dobili od grosupeljske osnove šole, ko naj bi se ta vozil okrog šole in vabil otroke z bombončki v avto. Sogovornica pravi, da trenutno vse kaže na to, da je šlo le za lažen preplah. »Po do zdaj zbranih podatkih je znano, da naj bi moški, ki se je pripeljal z belim kombijem, otrokoma ponudil bombone. Potem sta oba odšla. Po do zdaj zbranih obvestilih ni mogoče potrditi, da bi neznani moški z belim kombijem oškodovanca vabil v vozilo ali ju zasledoval,« so povedali na PU Ljubljana in dodali, da vse okoliščine dogodka še preverjajo, med drugim v smeri identifikacije vozila oziroma voznika. Policisti naj bi po naših podatkih v pogovorih z otroki slišali veliko različnih zgodb, na podlagi katerih pa težko sestavijo ključne informacije. Neki osnovnošolec naj bi v kombiju opazil škatle, v katerih naj bi bili bomboni, pa čeprav v škatle ni videl. Drugi otrok je povedal, da je na kombiju videl nalepko z napisom varna hiša, pri čemer je dodal, da je ponarejena. Kako je vedel, da je bila ponarejena, ni znal pojasniti. Tretji je voznika opisoval kot klovna. Skratka, vse kaže na to, da so otroci napletli neke zgodbe, ki pa so se izkazale za neresnične. Poleg tega odgovorni niti v okolici šole niso zaznali nobenega sumljivega kombija. A kljub temu Pajnič Kirnova pravi, da vsako tako prijavo vzamejo resno in da tudi z vidika preventive takoj odreagirajo. Prav tako policisti, ki naj bi okoliš šol večkrat na dan opazovali tudi iz civilnih avtomobilov.

No, kot vse kaže, se je tudi zgodba, o kateri smo septembra poročali iz Šoštanja, izkazala za neresnično. Na PU Celje so nam namreč povedali, da preiskava ni pokazala, da bi bilo storjeno kakšno kaznivo dejanje. Spomnimo, da naj bi neki moški, ki je sedel v rdečem kombiju pred šoštanjsko osnovno šolo, ustavil osemletnico in jo prepričeval, da sede v vozilo, češ da ima zanjo čokolado. Deklica je odklonila in začela teči. Takrat naj bi se moški tudi sam pognal za njo, a je bila hitrejša in je na srečo varno prišla domov. 


 

Deli s prijatelji