RDEČ PETELIN

Če bi imeli hidrant, bi kozolec danes še stal

Objavljeno 02. november 2015 23.15 | Posodobljeno 02. november 2015 23.25 | Piše: Lovro Kastelic

Že desetletje opozarjajo, da potrebujejo hidrant, a vedno naletijo na gluha ušesa.

Nikoli več ne bo, kot je bilo. Foto: Dejan Javornik

KOVK – »Da, nekaj se resda špekulira, češ da je bil to podtaknjen požar, toda če se ne motim, niti sama družina niti policisti še ne vedo, kaj je bil dejanski vzrok,« nam je, zdelo se je, iskreno odgovorila Darinka Ostanek, predsednica Krajevne skupnosti Kovk, tam nad Hrastnikom.

Povsem normalna sobota da je bila, družina, ki je še malo prej pripravljala drva, je bila v tistem že v hiši, smo izvedeli. Komaj dvomesečni bernardinček Medo je veselo mlaskal, ko je nenadoma zagorelo. Baje sta ogenj, ki je že zajemal bližnji kozolec, v katerem sta bili spravljeni tako krma za živino kot kmetijska mehanizacija, prva videla Tatjana Rovšek in njen stric, ki je bil tedaj na obisku.

»Ah,« je globoko zavzdihnila, ko se je spomnila na vso tisto paniko in neskončno dolge sekunde, ki so kar trajale in trajale, ko so z nestrpnostjo čakali na prihod gasilcev. Še dobro, da po Rovškovi dolini ni razsajal veter, sicer bi zublji kaj lahko zašli tudi nad njihovo bivališče. »Veste, več kot deset let je že, odkar smo si na lastne stroške uredili vodovod, vse odtlej imamo tudi že vse pripravljeno za priklop hidranta, ki ga še kar ni in ni!« Menda je bil tudi njen mož Bojan že večkrat tako na občini kot na komunali, a so njegova moledovanja vselej naletela na gluha ušesa. Tatjana je nad ignoranco zdaj še toliko bolj zgrožena, saj je prepričana, da bi, če bi imeli hidrant, njihov kozolec – danes še vedno stal.

Pobesneli zlodej

Hrastniški gasilci so prejeli klic minuto pred peto popoldne, okrepljeni še z gasilci iz PGD Dol pri Hrastniku, Sedraž in Turje so se zatorej nemudoma podali v akcijo. Sedemintrideset pogumnih se je pomerilo s pobesnelim zlodejem, že pred njimi je na kraj skrivnostne nezgode prispela tudi policija. Za požrtvovalnost vseh skupaj se Tatjana iskreno zahvaljuje, vseeno pa v njenem grlu ostaja tisti dvom, kaj bi bilo, če bi bil postavljen – ta tako pričakovani hidrant?

Gasilcem je poveljeval vodja intervencije Urban Romih iz PGD Hrastnik mesto. »Požar je takrat že zajel celoten kozolec, ki pa smo ga s tremi napadalnimi skupinami uspešno pogasili in izvlekli nekaj kmetijske mehanizacije,« smo izvedeli. V policijskem poročilu je prav tako zapisano, da je nastalo za približno 15.000 evrov škode. »15.000?! Ne ga srat', lepo vas prosim!« je udarila Tatjana. »Prepričana sem, da je škoda za najmanj 10.000 evrov večja!«
Kozolec, ki so ga morali že naslednji dan podreti, žal ni bil zavarovan, v njegovi notranjosti so žareli še travniške brane, puhalnik, mešalnik za gnojevko in predsetvenik.

Skrivnostni izvor

Ob osmih zvečer so gasilci le končali svoje delo. O vzroku nenadejanega požara si niso belili glave, za to so pristojni drugi. Ker je v policijskem poročilu, med drugim, pisalo, »da ima dogodek elemente kaznivega dejanja« ter da »policisti nadaljujejo delo v zvezi s preiskavo suma kaznivega dejanja požiga«, smo o vzroku povprašali tudi gospo Tatjano. »Ne želimo komentirat'!« je bila sprva odločna. Zatem pa: »Ah, bolje je biti tiho in se sprijaznit'. Da ne bo koga preveč bolelo. Že tako je hudo, za vse!« Izvedeli smo, da približno že vedo, kaj se je zgodilo, in da sta v igri dve varianti. »Glede izvora res ne želim več,« je še izrazila željo in se poslovila. V molk so se, kar se tiče izvora požara, zavili tudi gasilci in policisti.

Neuradno, kot smo izvedeli, res ni šlo za zločin oziroma za podtaknjen požar. Sploh ne! Šlo naj bi za povsem navadno otroško igrarijo. Ki je, žal, povzročila za najmanj 15.000 evrov škode. In prispevala k prenekateri neprespani noči, ki jih mora odtlej prečuti ta še kako marljiva in kmetovalska družina. 

Deli s prijatelji