GROZLJIV UMOR

Anjo najprej pretepel, nato 34-krat zabodel

Objavljeno 12. november 2015 11.19 | Posodobljeno 12. november 2015 11.19 | Piše: Aleš Andlovič

Alen Mihalič, 25-letni morilec Anje Jug, bo moral zaradi umora za 28-let v zapor, plačati pa bo moral tudi 4300 evrov pogrebnih stroškov.

Ko je sodnica brala seznam poškodb, se je morilec začel tresti. Foto: Tadej Regent/Delo

MARIBOR – »Pokazal je veliko brutalnosti in brezčutnosti do osebe, ki je bila njegovo dekle ter mu nikoli ni škodovala, nasprotno, v življenju mu je le pomagala,« je razlago sodbe, s katero je enega okrutnejših slovenskih morilcev zadnjega časa Alena Mihaliča za 28 let poslala za zapahe, začela mariborska sodnica Andreja Lukeš. 
Petindvajsetletnik je višino kazni, ki bo dodobra spremenila njegovo življenje, sprejel povsem hladnokrvno, ne da bi trenil z očesom. Je pa bilo na njegovem telesu opaziti spremembe, ko je sodnica na dolgo in široko prebirala seznam poškodb, ki jih je zadal 29-letni Anji Jug.

Skoraj ni notranjega organa, ki ji ga Alen Mihalič v zločinskem divjanju ne bi poškodoval. Seznam je tako dolg, na njem so vsi notranji organi, da je sodnica porabila dobri dve minuti, da se je prebila čezenj. Šele takrat je mladenič pokazal prvo reakcijo, njegovo telo se je začelo tresti, komaj je še stal na nogah. »Večkrat jo je udaril, ji zbil dva zoba in jo nato najmanj 34-krat zabodel,« je nagnusno dejanje, ki se je zgodilo oktobra lani, na kratko opisala sodnica Lukeševa, a mu kljub dejstvu, da ob umoru svojega ravnanja ni imel pod nadzorom, ni prizanesla – prisodila mu je 26 let zapora.

Trava namesto zdravil

Kot da umor dekleta še ne bi bil dovolj, je Alen Mihalič v začetku novembra lani – le nekaj dni pred tem so ga zaradi umora sprejeli na oddelku za forenzično medicino – poskušal ubiti še Elvisa Furlaniča. »Ob upoštevanju vseh olajševalnih okoliščin to znese tri leta in šest mesecev zapora in skupno kazen 28 let zapora,« je sklenila Andreja Lukeš.

Državna tožilka Ivanka Slana je sodišče zapuščala zadovoljna, čeprav je za obtoženega predlagala kazen 30 let zapora. »V delu poskusa uboja bomo razmislili o morebitni pritožbi,« je razkrila tožilka in nakazala, da bi bila primerna le najvišja možna kazen.

Izvedeli smo, da je bil Alen Mihalič pred včerajšnjo obsodbo bolj ali manj čist kot solza. Iz kazenske evidence je razbrati le, da je bil na Hrvaškem obsojen, a za povsem drugo kaznivo dejanje, menda zaradi posesti mamil. Da je imel ogromne težave z uživanjem marihuane, je bilo splošno znano. Na to je že med sojenjem opozoril psihiater Bojan Filipič. Ta je Alena Mihaliča zdravil le enkrat, in sicer ko je bil ta po napadu na svojega strica Petra Tertineka odpuščen iz bolnišnice. A kaj, ko je Mihalič k psihiatru prišel le enkrat, na vse naslednje seanse pa se ni odzval. Ker je zdravila zamenjal s travo, se je njegova psihoza ponovila. In zaradi osebnostne motnje in zlorabe kanabinoidov se je konec oktobra lani zgodila tragedija.

Skrila nože

Kljub sodbi še vedno ostaja skrivnost, kaj je mladeniča vodilo v to, da se je v kleti stanovanjske hiše v Modrinjakovi ulici pod Pohorjem spravil na svoje dekle. Iz njegovega preteklega življenja je razbrati, da najverjetneje ljubosumje. Anja Jug je diplomirala na ekonomski fakulteti in se vpisala na magistrski študij, da bi lahko delala kot natakarica prek študentskega servisa. 
Starši njenega fanta niso spoznali, a so hčerko svarili, da to ni moški zanjo, čeprav nikoli niso slišali, da bi Alen izvajal psihično ali fizično nasilje. Le dan pred tragičnim 29. oktobrom lani je Andrej Jug hčerki pripeljal barvo, saj je imel mlad par namen prepleskati stanovanje. Toda naslednji dan se je vse izteklo drugače.

Nikolaj Polič, ki je pri Mihaličevih v Radvanju pod Pohorjem živel kot podnajemnik, je dejal, da je Alena usodnega popoldneva srečal pred hišo, kjer naj bi mu dejal: »Ubil sem jo, zdaj pa grem.« Sprva naj mu ne bi verjel, a ko je videl, da je imel Alen okrvavljene roke, naj bi stopil v njegovo sobo in videl Anjo ležati na tleh. Takrat je poklical najprej policijo in zatem še Alenovo mamo Marto Mihalič. Ta je imela usodnega dne zelo slab občutek, ko je videla, da je kuhinjski predal, v katerem so bili shranjeni noži, odprt. Vse nože je pospravila v nahrbtnik, tega pa skrila na balkonu. Preden se je popoldne odpravila v trgovino, je sina sicer objela, a ni otipala noža. Kmalu zatem, ko je pred trgovino parkirala svoje kolo, je zazvonil telefon, glas na drugi strani pa je prenesel tragično novico.

Nagrobnik

Da je bil Alen Mihalič hitre jeze in včasih tudi agresiven, nam je potrdilo njegovo nekdanje dekle. Razšla sta se, ko jo je iz ljubosumja pretepel. Grabil jo je za lase, jo potisnil prek komode in jo ležečo na tleh obrcal. Že pred tem ji je primazal kakšno zaušnico in jo zmerjal. Ko sta se razšla, naj bi jo Alen še poldrugo leto, vse do marca lani, klical po telefonu in jo prosil za odpuščanje.

Četudi je sodnica Andreja Lukeš odločila, da Alenu Mihaliču, ki je bil pred aretacijo brezposeln, ne bo treba plačati ne nastalih stroškov sojenja ne honorarja za svojega odvetnika Francija Šošteriča, pa mu je naložila drugo denarno kazen. Očetu pokojne Andreju Jugu, ki je sicer prvotno zahteval 3200 evrov, kolikor je stal pogreb, bo moral nakazati natančno 4303,88 evra. »Tolikšni so bili stroški pogreba in izdelave nagrobnika,« je brez dlake na jeziku pojasnila karizmatična sodnica.

Deli s prijatelji