SUMLJIVO

Čebelnjak zažgal požigalec ali čebelar?

Objavljeno 06. september 2017 16.56 | Posodobljeno 06. september 2017 16.57 | Piše: Aleksander Brudar

Blizu ljubljanskih Žal je pogorel čebelnjak s 27 panji. Policija išče čebelarja zaradi nevarnost širjenja posebne bolezni.

Zakaj so panji pogoreli, ni znano. Foto: Dejan Javornik

LJUBLJANA – Ob Koželjevi ulici blizu ljubljanskega pokopališča Žale je bil sredi zaraščenega travnika že lep čas čebelnjak. V njem je bilo 27 panjev, ki pa so iz za zdaj še neznanega vzroka v četrtek pol ure pred poldnevom zagoreli. Požar so pogasili člani Gasilske brigade Ljubljana in nam povedali, da jih čebele niso napadale, saj so se zaradi zubljev takoj razbežale.

Nenavadno je, da policija ne ve, kdo je lastnik čebelnjaka, ki je zgorel. »Policisti nadaljujejo zbiranje obvestil in preiskavo, predvsem za ugotavljanje lastnika čebelnjaka. Pri tem sodelujejo s Čebelarsko zvezo Slovenije, vendar do tega trenutka niso prejeli podatka o lastniku čebelnjaka. Preiskava se nadaljuje tudi za ugotavljanje vzroka za požar,« so nam včeraj še pojasnili na PU Ljubljana.

Nujna sanacija pogorišča

Po požaru so bili uničeni panji razmetani po travi, iz nekaterih so še vzletale čebele. Te so se očitno pasle na ostankih satja. Gorazd Trušnovec, predsednik društva Urbani čebelar, nam je povedal, da so lahko takšne razmere nevarne. »Lahko nastane kužna situacija, saj ne vemo, kaj se je dogajalo v čebelnjaku,« je pojasnil in dodal, da bi morala dogodek pod drobnogled vzeti veterinarska inšpekcija. »Ker zagotovo ni vse pogorelo, lahko pridejo čebele ropat ostanke satov, za katere pa se ne ve, v kakšnem stanju so. Hitro se kaj lahko razširi naokrog,« je opozoril Trušnovec ter spomnil, da je bil lani na Viču problematičen izbruh bolezni hude gnilobe čebelje zalege, ki se prenaša prav z medom. Ta ista bolezen se je letos začela širiti tudi v južnem delu Ljubljane. »Malo sem zaskrbljen, ker se to hitro razširi,« je še dodal in poudaril, da je potrebna takojšnja sanacija.

» Ker zagotovo ni vse pogorelo, lahko pridejo čebele ropat ostanke satov, za katere se ne ve, v kakšnem stanju so.«

Na Upravi Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) so nam odgovorili, da informacij o omenjenem požaru nimajo. »V žariščih, kjer je ugotovljena huda gniloba čebelje zalege, inšpekcija UVHVVR nadzira izvajanje odrejenih ukrepov.« Ko smo čebelarje spraševali, kaj bi lahko šlo narobe, da je izbruhnil požar, so nam odgovorili, da je možnosti več. Najbolj verjetna je, da je čebelnjak, za katerega naj bi menda skrbel ljubiteljski čebelar (čebelarjem z do 40 panji ni treba plačati davka), požgal objestnež. Lahko pa bi ga povzročil tudi čebelar, in sicer nehote ob uporabi kadilnika za pomiritev čebel, ki pa lahko zaradi vročine, če se nanj pozabi, kaj hitro povzroči požar. N


Okužijo se čebele roparke

Čebelarska zveza Slovenije na svoji spletni strani piše, da se bolezen hude gnilobe čebelje zalege širi s sporami, ki pridejo v ličinke s hrano, ali z zajedavcem Varroa jacobsoni. "Pri opravilu čebel v panju (hranjenje zalege, čiščenje celic, odkrivanje in odstranjevanje odmrlih ličink in bub) se čebele okužijo s sporami in jih prenašajo. Najpogosteje se okužijo tiste, ki ropajo v sosednjih družinah in po smetnjakih stikajo za ostanki medu," pojasnjujejo.


 

Deli s prijatelji