OGROŽAL ŽIVLJENJA

Casiraghi pešačil, kjer je prej divjal z avtom

Objavljeno 10. december 2017 22.00 | Posodobljeno 10. december 2017 22.00 | Piše: Aleksander Brudar

Sodišče odredilo ogled ulic, kjer je Stephen Casiraghi ogrožal meščane. Med drugim se je želelo prepričati tudi glede prometnih znakov.

Casiraghi trdi, da je bil »nezakonito zasledovan, ker je znana osebnost, ki je bila v preteklosti že obravnavana«. FOTOgrafije: Marko Feist

LJUBLJANA – Stephen Casiraghi je bil včeraj med 9.00 in 10.15 na prav posebnem sprehodu. Skupaj s svojo zagovornico Natašo Ljubič, tožilcem Matejem Peterco ter ljubljanskim okrožnim sodnikom Martinom Jančarjem se je odpravil po poteh, ki jih je le dva tedna zatem, ko je po dolgih 20 letih končno zapustil rešetke, prehitro in za druge udeležence v prometu nevarno prevozil s cliom.

Bilo je 25. marca letos med 9.22 in 9.30, ko naj bi, kot je prepričano tožilstvo, v središču Ljubljane z nevarno vožnjo ogrozil življenja več ljudi. Iz clia, na katerem je imel ukradeni registrski tablici, ni ubogal policistov, ki so ga z znaki pozivali, naj ustavi, temveč je na križišču Njegoševe ceste in Hrvatskega trga zapeljal v rdečo, nadaljeval po okoliških ulicah, peljal tudi v nasprotno smer v enosmerno ulico. Med nevarno vožnjo se mu je moral voznik nasproti vozečega avtomobila umakniti, da je preprečil nesrečo. Kjer je omejitev 30, je vozil med 80 in 90 kilometri na uro, tudi mimo pediatrične klinike po Bohoričevi ulici ter po Potrčevi ulici, kjer je bilo na pločniku in ob prehodih več ljudi. Casiraghi je nato divjal mimo železniškega podvoza po cesti Pod ježami in vse do Rojčeve ulice v Mostah, kjer je ustavil.

So ga policisti nezakonito nadzorovali?

Kot nam je povedala Ljubičeva, se je sodišče za terenski ogled odločilo, ker je po opozorilih obrambe presodilo, da obtožnica ni dovolj konkretizirana in da ni čisto razjasnjeno dejansko stanje, kje naj bi Casiraghi sploh vozil. In tudi, kakšne so omejitve po teh cestah. Bili so pozorni na prometne znake, na primer na znak stop in tudi na znak, ki opozarja na omejitev 30 kilometrov na uro, ki pa ju po besedah zagovornice na cesti, ki se njegovemu klientu očita v obtožnici, sploh ni.

Znane so Casiraghijeve trditve, da naj bi ga policisti že po prihodu iz zapora nezakonito nadzorovali in da so postopek proti njemu začeli brez vsake podlage. Na prejšnji obravnavi je tudi direktor CSD Moste - Polje Marjan Vončina povedal, da se je obtoženi dan po prihodu iz zapora oglasil pri njem in kako je ravno takrat prejel klic s policije. »Povedali so mi, da je Casiraghi na prostosti in da se lahko obrnemo na njih, če bomo potrebovali zaščito. Imel sem občutek, da ima policija nalogo spremljati njegovo prostost,« je povedal. Na vprašanje, ali večkrat dobiva takšne klice s policije, je odgovoril, da ne.

Med ogledom je Casiraghi tudi pokazal kraj na območju Tabora, kjer je imel parkiranega clia, in dodal, da se pri tako parkiranem vozilu ne da videti, da so na njem različne registrske tablice. Da sta bila tistega jutra s kolegom obveščena, da je na območju Metelkove ulice Casiraghi, ki naj bi vozil clia z nameščenima različnima tablicama, je na sodišču pričal kriminalist Uroš P. in dodal, da sta se tja zapeljala in opazila obtoženega, ko je na Taboru sedel v avtomobil. »Poskušala sva ga ustaviti, vendar je peljal naprej. Zato sva o tem obvestila še druge patrulje.«

Deli s prijatelji