OROPAL GASILCA

Brendi mora v zapor zaradi ropa in telefonov

Objavljeno 20. april 2017 22.30 | Posodobljeno 20. april 2017 22.30 | Piše: T. J. G.

Brendiju Hudorovcu ponovno sodijo zaradi lanskega ropa gasilca.

Brendi Hudorovac se je moral še enkrat zagovarjati zaradi ropa, zaprt pa je že zaradi velike tatvine. Foto Tanja Jakše Gazvoda

NOVO MESTO – Brendi Hudorovac iz Rosalnic pri Metliki je moral znova sesti na zatožno klop novomeškega okrožnega sodišča. In sicer spet zaradi ropa gasilca, ki se je zgodil konec junija lani po proslavi ob dnevu državnosti, ko so na Božakovem tamkajšnji gasilci praznovali 90-letnico delovanja svojega društva.

Po proslavi se je Silvo Štubljar, predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Rosalnice, peš vračal proti domu, ko je srečal tri Rome. On jih je prijazno ogovoril, takrat pa je že padalo po glavi in telesu. Izgubil je zavest, prebudil se je ves okrvavljen in v bolečinah. Po ropu je ostal brez vsega, kar je imel s seboj; denarnice, denarja, dokumentov, bančne kartice, telefona, ure, neuporabna in uničena je tudi svečana gasilska uniforma.

Policisti so hitro prišli na sled storilcem. Vedelo se je namreč, kdo se je v tistem času vračal z zabave, možje postave so jih obiskali na njihovem domu v Rosalnicah in osumljenim zasegli oblačila in obutev, v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju pa so potrdili, kdo so napadalci. Izsledki analiz so bili zgovorni. Štubljarjeva kri je bila na hlačah Marjana Hudorovca in Borisa Hudorovca, tistega večera pa je bil z njima tudi Marjanov brat Brendi Hudorovac, na hlačah katerega so sicer našli del mešane sledi, a stopnja gotovosti ni bila takšna kot pri prvih dveh.

Na sodišču se je najprej zagovarjal Boris Hudorovac, sprva je krivdo odločno zanikal, potem si je premislil in sprejel relativno nizko kazen: za rop deset mesecev zapora, sodišče mu je preklicalo tudi pogojno kazen, tako da bo v zaporu 15 mesecev. Očitke iz obtožbe je na obravnavi priznal tudi 22-letni Marjan, ker ni bil še nikoli kaznovan, bo o ropu v zaporu razmišljal pet mesecev, dve leti mlajši Brendi, ki je že bil obsojen, pa dejanja ni želel priznati, a dokazni postopek je pokazal, da je dovolj dokazov za krivdo. Sodnik Boris Kodrič mu je izrekel kazen 16 mesecev zapora, a se je Brendijev zagovornik Zvone Irt na sodbo pritožil in dosegel razveljavitev, višje sodišče pa je prvostopenjskemu naložilo, da nekatere okoliščine bolj pojasni. Čeprav se je Brendi tudi tokrat zagovarjal z molkom, sta Boris in Marjan potrdila, da je bil z njima prav Brendi, sicer pa je oropani povedal, da so se nadenj spravili vsi trije. Kazen je bila tudi v drugo ista: 16 mesecev zapora, saj je dejanje storil le štiri mesece po predčasnem odpustu iz prestajanja mladoletniškega zapora.

Sicer je Brendi Hudorovac trenutno že za rešetkami zaradi vloma v trgovino v Črnomlju, od koder je odnesel štiri telefone, povzročil pa je za skupaj 3500 evrov škode. Vlom se je zgodil v začetku decembra lani, so pa preiskovalci na kraju dejanja našli Brendijeve sledi, saj je v trgovino vstopil tako, da je porinil okno v notranjost. Obsojen je bil na 14 mesecev zapora, pri izreku kazni sodišče ni moglo spregledati njegove predkaznovanosti, obsojen je bil sicer predvsem kot mladoletnik, v kazenski evidenci pa se upošteva le ena velika tatvina iz leta 2015. 

Deli s prijatelji