SOJENJE

Branko Maček bo novo, 
nižjo kazen dobil v torek

Objavljeno 14. junij 2014 15.26 | Posodobljeno 14. junij 2014 15.27 | Piše: Primož Škerl

Polzeljan je krivdo za smrt treh mladih Celjanov priznal.

Branko Maček. Foto: Primož Škerl

CELJE – Branko Maček bi na včerajšnjem predobravnavnem naroku moral dobiti novo kazen za svoje početje, ko je 2. oktobra 2009 na avtocesti pri Arji vasi v jutranjih urah z vožnjo po napačnem pasu in pijan s sveta spravil tri mlade Celjane, Petra Kračuna, Tjašo Godec in Natašo Koštomaj. A nova sankcija bo 51-letnega Polzeljana po vsej verjetnosti doletela v torek, kamor je sodnica Marjana Topolovec Dolinšek prestavila narok za izrek kazni. Da bi lahko na novo odmerila, za koliko let bo Maček še moral za zapahe, so ji z Okrajnega sodišča v Žalcu manjkali podatki o njegovi predkaznovanosti, za nameček pa niti svojci pokojnih niso bili obveščeni o včerajšnjem predobravnavnem naroku, da bi lahko priglasili premoženjskopravne zahtevke.

Branko Maček je krivdo, kakor je bilo pričakovati in je vseskozi napovedoval tudi njegov odvetnik Damir Ivančič, na podlagi spremenjene obtožnice gladko priznal, saj je zagrožena občutno nižja kazen. Za predrzno vožnjo je bil predlani že obsojen na deset od zagroženih dvanajst let, po razveljavitvi zdaj ždi na zatožni klopi le še zaradi povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, prilepijo pa mu lahko največ osem let.

Natanko toliko, torej najvišjo možno sankcijo po obtožbenem členu, je zahteval tožilec Ivan Žaberl, potem ko ga je Ivančič spodbudil, naj vendarle že predlaga kazen, saj je obramba ravnala korektno, Maček je krivdo vnaprej priznal in dogodke iskreno obžaloval. »Priznanje nima kakšnega posebnega pomena. S spremenjeno obtožnico sledimo navodilom vrhovnega sodišča. Ocenjeno je, da ni mogoče ugotoviti, ali je namenoma zapeljal v napačno smer, imel pa je 2,2 grama etanola v kilogramu krvi. Gre za hudo kaznivo dejanje zoper varnost v cestnem prometu in za izjemno hude posledice,« je razloge, zakaj zahteva najvišjo kazen, ki jo je še mogoče izreči, pojasnil Žaberl. Potrdil je, da so v petek prejeli ponudbo obrambe o priznanju krivde po spremenjeni obtožnici. Podrobnosti tega dokumenta uradno niso znane, neuradno pa je bilo tožilstvo pripravljeno privoliti v sedem let, a obramba ni privolila v več kot šest.

Mačkov zagovornik je bil vidno presenečen nad tožilcem, ki je zvišal letvico, kakor da se sploh ne bi pogajali. »Čim hitreje zaključimo to čustveno in naporno obravnavo za obe strani. Več kot predlaga tožilec, ne more dobiti. Bili smo fer, res pa je, da se nismo pogodili o višini kazni.« Da bi primer lahko hitro končali, obramba ni problematizirala sporne postavitve usmerjevalnih tabel in nepravilnega odvzema krvi, kar bi ne nazadnje lahko storila, saj se sojenje začenja z ničle.

Sodnica ni mogla skleniti naroka, saj ni vedela, kako, če sploh, se bosta obramba in tožilstvo pogodila. Imajo pa podatki, ki bodo prišli iz Žalca, posebno težo. Ne gre za nove papirje, saj so jih obdelali že na prvem sojenju. Takrat so ugotovili, da Maček še nikoli ni bil kaznovan, ker je bil tudi razlog za edine olajševalne okoliščine, da mu niso naložili ducata zaporniških let. Na Dobu je že odsedel dobro leto dni, ob upoštevanju priporniškega staža in morebitnem lepem vedenju za zapahi bo povzročitelj ene največjih tragedij na cestah pri nas pod ključem ostal le še približno dve leti.

Deli s prijatelji