TRAGEDIJA

Božo se je ubil na poti k sinčku

Objavljeno 18. julij 2017 12.14 | Posodobljeno 18. julij 2017 12.14 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Poškodbe so bile tako hude, da mu ni bilo pomoči.

V tem ovinku se je v nedeljo popoldne zgodila tragična nesreča.

NOVO MESTO – Sončno in toplo nedeljsko popoldne je bilo kot nalašč za vožnjo z motorjem, zato si je kot ničkolikokrat doslej 49-letni Novomeščan Božo Omerzu oblekel motoristično obleko in si nadel čelado ter sedel na svojega BMW XR. Namenjen je bil v Posavje, kamor sta se z avtom prej že odpravila njegova partnerica Katarina Kovačič in njun štiriletni sin Žiga.

A nekaj po 16. uri se je Boževa pot končala na lokalni cesti med Smednikom in Drnovim v Kržišču. Kaj se je zgodilo, da je v ovinku zapeljal naravnost in končal na travniku, ni nikomur jasno. Bil je namreč dober motorist, gotovo je spadal med tiste najbolj izkušene. »Cesto je zelo dobro poznal, saj se je velikokrat peljal po njej, in to, kar se mu je zgodilo, ni v njegovem stilu. Kolikor ga poznam, je moralo biti vmes še kaj drugega, morda je na cesto skočila kakšna žival, morda je imel kakšne zdravstvene težave,« je dan po nesreči pretresena razmišljala njegova partnerica Katarina.

Prvič na moped pri 10 letih

Motorjev je bil Božo res vajen. Prvič je sedel na moped, ko mu je bilo vsega 10 let, in v življenju je zamenjal precej jeklenih dvosedov: Tomosovim mopedom so sledili yamaha 125, pa 850 TDM, R1, pa Yamahina 'fazerka', pred dvema letoma pa je kupil športno-potovalnega BMW. Z njim je prepotoval Albanijo, Romunijo, pravzaprav tudi celotno nekdanjo Jugoslavijo. Na leto je z njim naredil med 15 in 20 tisoč kilometrov, v najbolj aktivnih letih celo 25.000 kilometrov. »Res je bil zanesljiv motorist. Kadar smo se vozili v skupini, sem vedno vozila za njim. Povsem sem mu zaupala, motor je res obvladal,« se je njunih skupnih trenutkov na motorju hlipaje spominjala Katarina, ki pa je na motor, odkar sta dobila sina, sedla bolj redko: »Na motorju je Božo res užival. Živel je za motor, a nikoli glede tega ni bil črnogled. Je pa večkrat rekel: če imaš strah do motorja, je bolje, da greš stran od njega.«

Božo, ki je dve desetletji vodil uspešno podjetje Sanitar Sistem, ki se ukvarja s čiščenjem kanalizacije in odtokov, se je leta 2009 pridružil motoristom Motokluba Novo mesto, ki ga vodi Zdravo Vene. Nesreča je močno prizadela tudi člane kluba, Božove prijatelje, ki prav tako ne morejo razumeti, kaj se mu je v nedeljo popoldne zgodilo med vožnjo.

»Ogledal sem si kraj nesreče. Že en ovinek prej je Božo vozil po bankini, ko je bankino speljal in zapeljal nazaj na cesto, je ovinek morda prišel prehitro in je mogoče ocenil, da je bolje, če zapelje na travnik. Je pa poznal tudi pravila, kako reagirati v primeru takšnih nenadnih trenutkov, zato me preseneča, da v tistem ni spustil krmila. Je pa motor skoraj nepoškodovan, še vozen je, tudi čelada je cela,« je razmišljal Zdravko. Kot kažejo sledi po zemlji, je motor nekaj časa peljal po travniku, potem pa sta drsela skupaj. Kot da bi ga motor podrl, morda celo stisnil pod sabo. Motor in Božo sta se ustavila okoli 40 metrov od ceste, vsega dva metra narazen.

Le nekaj trenutkov po nesrečnem padcu se je na kraj nesreče pripeljala voznica, po poklicu medicinska sestra. Takoj je prevzela reševanje, klicala reševalce in jim naročila, kaj morajo imeti s seboj. »Reševanje ponesrečenega motorista je bilo tako usklajeno, da bolj že ne bi moglo biti. Zdravnica, ki je z ekipo nujne medicinske pomoči prišla na kraj iz krškega zdravstvenega doma, je takoj naročila helikopter, ta je prišel iz Maribora in je pristal v bližini. Motorist je bil namreč še živ, ni pa imel nobene vidne poškodbe, le komaj opazno prasko na čelu. Uro in pol so se reševalci trudili, da bi ga rešili, a žal se ni izšlo,« je povedal eden od domačinov, ki je na kraj nesreče prihitel na pomoč.

Božo je bil še poln načrtov tako v poslovnem kot zasebnem življenju. Družina, posel in seveda motor. In prav z motorjem sta hotela s Katarino ter druščino iz Motokluba Novo mesto znova skupaj na pot naslednji vikend. Pot bi jih vodila v Italijo in na Severno Primorsko. Tako se je veselil tega izleta! A tragična nesreča je prehud udarec tudi za vse Boževe prijatelje. Verjetno se bodo na načrtovan izlet odpravili jeseni. Tudi Božu v spomin. 

Deli s prijatelji