SOJENJE

Bo po farsi minulega tedna zadeva Satex vendarle stekla?

Objavljeno 22. avgust 2011 09.56 | Posodobljeno 22. avgust 2011 09.56 | Piše: T. L./STA
Ključne besede: Satex

Minuli teden o zagovorniku Poštraka, odvetniku Zečeviću, ni bilo ne duha ne sluha

Poštrak ni dočakal svojega odvetnika

MARIBOR – Na mariborskem okrožnem sodišču naj bi se danes začela glavna obravnava v zadevi Satex. Začetek obravnave je bil sicer napovedan že prejšnji torek, vendar je predsednica senata Mirjana Horvat Pogorelec takrat ocenila, da zanjo niso izpolnjeni pogoji. Sojenja se namreč ni udeležil zagovornik soobtoženega Štefana Poštraka Nenad Zečević.

Procesni zapleti?

Za ta teden je Horvat Pogorelčeva razpisala tri obravnave, po pričakovanju Danijela Planinšca, ki je zagovornik soobtoženega menedžerja Satexa Mladena Kerina, pa so med sojenjem mogoči procesni zapleti.

Odvetnik Stojan Zdolšek, ki zagovarja prvoobtoženega nekdanjega uslužbenca Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) Boruta Rataja, pa od predsednice senata terja odgovor na vprašanje, kako dolgo bo kazenski pregon zoper njegovo stranko še trajal. Zdolšek meni, da se Rataj sojenju ni izogibal zaradi bolezni, kar je eden glavnih argumentov v odločbi ustavnega sodišča, da zadeva Satex zaradi številnih izgovorov obtoženih še ni zastarala.

Satex – ena največjih posojilnih afer doslej

Prva obtožnica v zadevi Satex, ki velja za eno največjih posojilnih afer v Sloveniji doslej, je bila vložena leta 2002. Prva obravnava zoper Rataja, Poštraka, Kerina ter nekdanjega notarja Tomislava Ajdiča pa se je začela več kot dve leti pozneje.

Četverici obtoženih v omenjeni aferi se očita, da so si od začetka leta 1995 do jeseni 1996 prek 944 različnih posojil od NKBM pridobili za okoli 11 milijonov današnjih evrov protipravne premoženjske koristi, njihova obramba pa je vztrajala, da je bilo omenjeno kreditiranje zakonito.

Vsi obtoženi so bili za očitana kazniva dejanja pridobitve protipravne premoženjske koristi oziroma zlorabe položaja in pravic leta 2005 že pravnomočno obsojeni na zaporne kazni od dveh let in osem mesecev do štiri leta in osem mesecev. Vrhovno sodišče pa je sodbo novembra 2008 razveljavilo in zadevo vrnilo v novo sojenje.

Deli s prijatelji