NA PARKIRIŠČU

Avstrijci priprli štiri Slovence s kokainom

Objavljeno 06. maj 2017 14.08 | Posodobljeno 06. maj 2017 14.11 | Piše: Tomica Šuljić

V tednu dni avstrijski policisti zasegli 600 in 800 gramov slovenskega kokaina.

Celovška policija je v tednu dni slovenskim preprodajalcem zaplenila dva večja paketa kokaina. Foto Arhiv SN

CELOVEC – Severno od naše državne meje je bila avstrijska Koroška vedno najbližja obljubljena dežela za marsikaterega Slovenca, ki si je onstran Karavank dolga leta služil vsakdanji kruh. Nekateri pa si ne prislužijo zgolj hrane, ampak tudi streho nad glavo za jetniškimi rešetkami zaradi protizakonitih dejanj. Mednje po novem prištevamo štiri rojake, ki v celovškem deželnem zaporu od konca minulega meseca čakajo na sojenje zaradi preprodaje mamil.

Epilog na parkirišču

Polkovnik Gottlieb Türk, vodja sektorja kriminalistične policije zvezne dežele Koroška, je za Slovenske novice pojasnil rahlo zamudo, s katero tamkajšnji policisti javnost seznanjajo s svojimi dosežki: »Na področju preiskav tihotapljenja prepovedanih mamil je pri nas praksa, da iz taktičnih razlogov ob koncu operacije še ne obveščamo javnosti, saj na podlagi poizvedb dobimo nadaljnje uporabnike ali informacije,« pojasnjuje prvi koroški kriminalist. Tako so ta teden razkrili večmesečno operacijo, ki so jo koroški kriminalisti izvajali skupaj z avstrijskim zveznim kriminalističnim uradom, pripadniki specialne policijske enote EKO Cobra, pa enoto za boj proti uličnem kriminalu EGS ter policijo iz Borovelj.

Konec operacije se je odvil 25. aprila na enem od celovških parkirišč, ko so pozno popoldne pri prodaji ujeli 26-letnega Rusa, ki živi v Celovcu, ter 26-letno brezposelno Avstrijko iz Beljaka na eni strani ter dva Slovenca, stara 20 in 23 let. Pri njih so našli 800 gramov kokaina, katerega čistost je bila visoka; na podlagi slednje so preiskovalci ocenili, da bi prodajalci zanj v nadaljnji ulični preprodaji dobili krepko nad 100.000 evrov. Poleg kokaina so četverici zasegli še pribor za mamila, več mobilnih telefonov ter prenosni računalnik, četverica je preprodajo delno priznala, ruskemu državljanu pa so naknadno dokazali prodajo kokaina. Vse štiri so priprli v celovškem priporu, kjer so se nemara srečali z drugim parom slovenskih državljanov, ki sta za celovškimi rešetkami pristala teden prej.

Kokainska pot iz Slovenije

Slednja, stara 23 in 27 let, sta se v mreže avstrijskih preiskovalnih organov ujela zatem, ko so tamkajšnji kriminalisti od začetka aprila poizvedovali za slovensko kriminalno združbo, ki naj bi na avstrijsko Koroško tihotapila kokain. Po dveh tednih poizvedb so udarili ter 17. aprila v Celovcu pri prodaji 600 gramov kokaina aretirali oba Slovenca. Pozneje so ugotovili, da sta oba osumljenca že dva dni pred prodajo pretihotapila mamilo čez Ljubelj in ga spravila nekje v Avstriji, kar pa jima ni pomagalo, da ne bi bila ujeta. Policija je zasegla celotno pretihotapljeno in skrito količino kokaina, ki jo ocenjujejo na 60.000 evrov ulične vrednosti.

Türk je pojasnil, da primera nista povezana, vendar: »V teh dveh primerih je za naše razmere relativno velika količina prepovedanih mamil. To, da v nekaj dneh zaplenimo 600 in 800 gramov kokaina, je izjema,« dodaja vodja celovških kriminalistov in še, da v prometu na meji že več let zaznavajo intenzivno preprodajo mamil: »Po navadi gre za manjše količine prepovedanih drog, ki jih avstrijski državljani nabavljajo v Sloveniji ter jih čez mejo prinesejo domov. Male količine – govorimo o nekaj gramih, ki jih pretihotapijo čez mejo – so pretežno namenjene za končne uporabnike, morda del teh malih količin pristane še pri kom.«

Avstrijski policisti in kriminalisti (ki po Türkovih besedah sicer zelo tesno in zelo dobro sodelujejo s slovensko policijo in pravosodjem) so tako kokainsko štafeto slovenskih parov predali tamkajšnjemu pravosodju, ki bo slovenskim kontrabantom prisodilo kazen za pečanje z drogami. Višina kazni je sicer na avstrijskem Koroškem odvisna tako od količine prepovedanega mamila kot tudi čistosti zasežene droge. Vendarle pa so kupčevali s takimi količinami, da lahko v slabšem primeru računajo tudi na več let zapora za neuspelo preprodajo bele omame. 

Deli s prijatelji