SOJENJE

Arinino kri našli na odeji in ležišču

Objavljeno 21. april 2017 12.53 | Posodobljeno 21. april 2017 12.53 | Piše: Boštjan Fon

Na sojenju zaradi smrti male deklice obtožena zajokala ob ogledu fotografij. Nekdo od njiju obiskal tudi spletno stran Kako ukrepati ob poškodbi glave.

Mirzan Jakupi pred včerajšnjim sojenjem, na katerem je že v prvem stavku šokiral. Foto: Boštjan Fon

KRANJ – »Zakaj se je danes Jakupi jokal?« se je vprašal Senad Kardašević, ki ob obravnavah sedi pred sodiščem v Kranju, zagotovo pa bo kmalu stopil v isto sodno dvorano, kjer sedita Mirzan Jakupi in njegova nekdanja partnerica Sanda Alibabić, ki je Senadu rodila štiri deklice. Najmlajšo, Arino, so še ne triletno lani položili v prerani grob. Usodne so bile poškodbe glave, med obdukcijo so na telesu deklice našteli še več hudih ran. 
»Je mar končno spoznal, kakšno grozodejstvo je storil, in zdaj toči solze? Psihopat! Kaj ko bi se nekdo znesel nad njegovima sinovoma, njemu ubil otroka?« Nato nam Senad pokaže fotografijo, ki je lani šokirala slovensko javnost: »Naj se nikomur ne zgodi, kot se je meni in moji družini! Svoji deklici sem na smrtni postelji v ljubljanskem kliničnem centru dal poslednji poljub, nato sem jo čez par dni moral položiti v zemljo. Jakupija, psihopata in morilca, bom nekoč res počakal in ga po svoje povprašal, zakaj je to naredil moji Arini. Privoščim mu največjo kazen, kar jo lahko dobi. Namesto da bi zaščitil nemočno bitje, se je izživljal nad mojo Arino in ji nato vzel življenje.«

Jakupi obrnil ploščo

Mirzan Jakupi, ki je poleg Sande Alibabić, ženske, ki je rodila Arino, obtožen grozodejstev, odkritih lani poleti na Slovenskem Javorniku v vzhodnem delu Jesenic, je na včerajšnjem sojenju že v prvem stavku šokiral. Na prejšnjih dveh obravnavah je govoril tako hitro, da ga je sodni tolmač, ki prevaja iz albanskega jezika, komaj dohajal, tokrat pa le: »Od danes naprej ne bom odgovarjal na nobena vprašanja več, samo še na tista, ki mi jih bo zastavilo sodišče.« Na vsako vprašanje pa je odgovarjal v enakem slogu, češ da gre za laž ali napako. Nato je sodnica Milena Turuk v dokaznem postopku pokazala fotografije modre odejice z rjavimi madeži, steno z enakimi madeži in 10-centimetrsko penasto blazino, kjer je na koncu večji rjav madež. Prizori s kraja dogajanja so osupnili prisotne v sodni dvorani. Jakupi je med zaslišanjem govoril, da so ti rjavi madeži nastali zato, ker je bila mala Arina brez pleničke in da se je pokakala. V Nacionalnem forenzičnem inštitutu pa so dokazali, da so vsi rjavi madeži ostanki Arinine krvi, razen za stenske ne morejo z gotovostjo trditi, da je kri dekličina, saj jih je nekdo poskušal očistiti s kemičnim sredstvom. 
Sodnica je povabila obtožena na ogled fotografij. Ob tem je Alibabićeva nekaj minut skupaj jokala in se s sklonjeno glavo vrnila na svoje mesto, kjer je še nekaj časa brisala solze. Obtožena sta morala pozneje še enkrat do sodnice, ki jima je pokazala še posnetke Arine iz bolnišnice ter posnetke poškodb na telescu. Alibabićeva je spet jokala, nato pa se je obrnila. Tokrat je prvič v celotnem sojenju z dvignjeno glavo obrnila proti Jakupiju, očetu njunega sina, ki ga je rodila pred enim mesecem in so ji ga takoj odvzeli z odločbo centra za socialno delo. Pogled, poln srda, je pospremila tiho izrečena kletvica: »Mamu ti jebem!« Pristopil je Jakupi in ob vrnitvi na klop za obtožene si je tudi sam otrl par solz. Ne bomo se vprašali, ali so bile iskrene.


Jakupi grozi bivši ženi

Po podatkih dobro obveščenih virov je Mirzan Jakupi iz pripornih prostorov vzpostavil stik s svojo nekdanjo ženo Ibadete Jakupi, materjo njegovih dveh sinov. Maja lani se je omenjena razvezala od njega, a naj bi bila v eni izmed naslednjih obravnav poklicana kot priča. Iz pripora ji je naravnost sporočil, da jo bo, če bo narobe pričala, ubil. Materialne dokaze o tem ima v rokah obramba Sande Alibabić.

Pregledali mobilnike

Sodnica je Jakupija med pregledovanjem zapisanega zagovora še enkrat povprašala o modrici na nogi, za katero je Alibabićeva pred tem povedala, da jo je s pretepanjem s plastičnim konjičem povzročil Mirzan. Jakupi je ponovil: »Arina ni imela nobene plastične igračke, nobenega plastičnega konjička. Modrica je nastala, ker je padla z igrala.« Natančni preiskovalci so med pregledovanjem najemniškega stanovanja, kjer sta sedem mesecev živela obdolžena z nemočno deklico, v sobi odkrili modro torbo z igračami. Seveda so vsebino fotografirali – v njej je bil tudi plastični konjič! Jakupijev odgovor: »Za tega konjička pa nisem vedel.« 
Zavrteli so tudi posnetek klica na številko 112 2. julija 2016, poklicala je Sanda. Sodnica je vprašala, zakaj ni klical Jakupi, ki je bil tedaj ob Arini, Alibabićeva je bila namreč v službi. Dejal je, da ni mogel klicati, ker ni imel dobroimetja na mobilniku. Sodnica je odvrnila z vprašanjem, ali ni vedel, da so nujni klici na številki 112 in 113 brezplačni. Ne, tega ni vedel, je zatrdil Jakupi. 
Preiskovalci so sodišču dostavili natančen pregled prometa na štirih mobilnikih, ki sta jih uporabljala obtožena, svoje številke sta imela označene ne z imeni, temveč z Dušo moja, Ljubavi moja, Srce moje. Še za Arino usodnega dne zgodaj zjutraj sta si prek sms-sporočil izkazovala ljubezen, ostaja pa vprašanje, zakaj je nekdo že dva dni prej prek mobilnega telefona na spletnih mestih iskal podatke o poškodbah in krvavitvah glave. Preiskava je pokazala, da se je enako dogajalo tudi čez dva dneva, eden od njiju je pogledal spletno stran vizita.si in prebiral prispevek z naslovom Kako ukrepati ob poškodbi glave.

V ponedeljek se bodo na prostoru za priče zvrstili medicinski strokovnjaki, pričanje kliničnega psihologa bodo za javnost zaprli.

Deli s prijatelji