POŽIG

92-letni Otiliji so požgali domačijo

Objavljeno 10. maj 2017 17.39 | Posodobljeno 10. maj 2017 17.52 | Piše: Aleš Andlovič

Po sobotni noči v Zgornji Ščavnici v Slovenskih goricah ne zatisnejo očesa.

Kolaričeva se je vsako pomlad vrnila domov. Letos se ne bo mogla. Foto Aleš Andlovič

ZGORNJA ŠČAVNICA – »Policisti raziskujejo požig. Storilec je povzročil za 35.000 evrov škode,« je o sobotnih nočnih dogodkih v Zgornji Ščavnici zapisal Petar Habrun z mariborske policijske uprave. Toda prebivalci majhnega zaselka nedaleč od Lenarta v Slovenskih goricah od tistega dne le s težavo ležejo v posteljo. Vsak šum, vsak pok jih naredi sumničave, saj ne vedo, kakšen motiv je imel požigalec, ki je v noči na nedeljo požgal starejšo stanovanjsko hišo na Zgornji Ščavnici 36. Preiskovalci so menda ugotovili, da je hotel požgati celotno domačijo, na kateri je odraščala danes 92-letna Otilija Kolarič. Najprej naj bi lahko vnetljivo snov, domnevno bencin, polil po garaži, nato po gospodarskem poslopju in na koncu še po stanovanjski hiši.

Zagorelo je le v stanovanjski hiši, ognjeni zublji v garaži pa so uničili le kosilnico.

Luč v prazni hiši

»Ura je bila kakšnih 15 minut pred polnočjo. Že dolgo sva bila z možem pripravljena na spanje, ko sem odšla v kopalnico. Skozi okno sem videla, da na kmetiji nedaleč stran gori. Sprva sem bila prepričana, da je požar izbruhnil na gospodarskem poslopju. Prve misli so bile usmerjene v napako na električni napeljavi, saj sem vedela, da je hiša trenutno še prazna,« nam je o požigalski zgodbi začela razlagati bližnja soseda Jožica Gradin. Zatem pa pojasnila, da je bila požgana hiša, ki so jo ognjeni zublji povsem uničili, prazna čez zimo. 
»Gospa Otilija je imela že več let navado, da je zimo preživela pri hčerki v Ledineku, ko se je otoplilo, pa se je vrnila na svojo domačijo,« je o razmerah na požgani kmetiji nadaljevala soseda.

Ko so opazili ogenj, so zublji že visoko švigali iz strehe starejše stanovanjske hiše. Na pomoč so poklicali gasilce, a možnosti, da bi hišo obvarovali pred ognjem, ni bilo. 
Šele po končani gasilski akciji so preiskovalci dognali, da tarča požigalca ni bila le stanovanjska hiša, ampak tudi gospodarsko poslopje in garaža. Kriminalisti ugotavljajo, kje mu je spodletelo. »Seveda je šlo za požig. Ne samo da so tako povedali po radiu, tudi ena izmed sosed je tragičnega večera okrog enajste ure videla prižgano luč v hiši. Misleč, da se je vrnila Otilija, temu ni posvečala pretirane pozornosti,« nam je še pojasnila Gradinova.

Strah med sosedi

Prihajajo topli dnevi in sosedje so pričakovali, da se bo Otilija Kolarič v nekaj dneh vrnila na domačijo, v kateri je preživela večino svojega življenja. Ima štiri otroke, ki so ji pred kakšnimi osmimi leti s skupnimi močmi pomagali zamenjati dotrajano ostrešje in kritino. Komu se je ženica tako zamerila, da je požgal njeno hišo? Policisti naj bi že imeli nekatere namige, v katero smer bi lahko vodili preiskavo, a je še prerano govoriti o resnih obtožbah.

»Bila je zelo prijazna gospa, kljub starosti še vedno vitalna. Večkrat sem jo obiskala, ko sem šla nabirat gobe. Ustrežljiva je, zato si težko predstavljam, da bi se lahko s kom toliko sprla, da bi ji požgal hišo,« je nadaljevala soseda.

Otiliji Kolarič njeni domači še nočejo povedati, kaj se je zgodilo, saj jih skrbi za njeno zdravje. Sobotni dogodek je prestrašil ljudi v Slovenskih goricah. Kot so nam dejali sosedje požgane kmetije, so v zadnjih nočeh zelo nemirno spali. »Seveda nas je strah, saj ne vemo, kaj gre požigalcu po glavi. Doma imamo traktor, pa naj na njem kaj ušpiči, da o hiši sploh ne govorimo. Kot da nas zadnje neurje, ki je na gospodarskem poslopju dvignilo streho in jo vrglo na bližnjo njivo, ni že dovolj prizadelo,« je nadaljevala Jožica Gradin, nato pa sklenila: »Nikogar ne sumimo, saj v teh krajih doslej ni bilo takšnih ljudi. A kot kaže, se bomo morali pripraviti na drugačne čase, saj so pred časom sredi strnjenega naselja v Sveti Ani vlomili in izropali hišo. Kako potem ne bi tukaj, ko hiše stojijo na samem, in še to ob gozdu?« 

Deli s prijatelji