PO TRAGEDIJI

Živi v stalnem strahu

Objavljeno 22. november 2015 21.24 | Posodobljeno 22. november 2015 21.24 | Piše: T. P.

Glasbeniki in drugi umetniki odpovedujejo napovedane obiske Pariza.

Igralka Natalie Portman je sodelovala pri nastajanju Diorjeve šminke.

V teh dneh bi moral Pariz kar vrveti od številnih dogajanj, koncertov, filmskih premier, razstav. Namesto tega je francosko glavno mesto čez noč postalo prestolnica žalosti. »Zaradi nesmiselnega nasilja, zapiranja meja in vsesplošnega žalovanja ne moremo nadaljevati. Rečemo lahko zgolj, da je to grozljivo in da čutimo z vsemi, ki so bili prizadeti in ki so izgubili ljubljene,« so izjavili ameriški rockerji Foo Fighters ob odpovedi preostanka svoje evropske turneje, ki bi jih morala ponesti tudi v Pariz. 
Največji krvavi davek je plačala pariška koncertna dvorana Bataclan, katere oder je na usodno noč zavzela ameriška glasbena skupina Eagles of Death Metal. »Ni imel najbolj hvaležnega dela na svetu, a vendar je bil vselej globoko zadovoljen, ko je odhajal na turneje. Tedaj je bil srečen. In umrl je med opravljanjem tega, kar ga je osrečevalo,« so užaloščeno dejali ameriški glasbeniki, ki so v terorističnem napadu izgubili Nicka Alexandra, ki je skrbel za prodajo njihovih izdelkov. V trenutkih krvave drame so bili le nekaj kilometrov stran člani slovite irske skupine U2, ki pa kljub terorju niso odpotovali, marveč so se s cvetjem in svečami na prizorišču pokola poklonili žrtvam. 
»Gledali smo z nejevero. Naše misli in molitve gredo vsem žrtvam in njihovim družinam v mestu,« je pretreseno dejal vodilni glas Bono in odpovedal koncert, napovedan za konec tedna. »To je bil direkten udarec na glasbo, ne nazadnje je bila večina žrtev glasbenih oboževalcev. Če pomislim, bi bil lahko tudi sam tam, na koncertu.«

Svoje poklicne obveznosti po Evropi odpovedujejo tudi zvezde filmske industrije. Obisk Pariza so – po zapovedih snemalnega studia Twentieth Century Fox – odpovedali sloviti režiser Steven Spielberg in igralca Mark Rylance ter Amy Ryan, ki naj bi ga obiskali zaradi filma Bridge of Spies. V vodo pa je padla tudi francoska premiera najnovejšega filma Natalie Portman Janie Got a Gun in z njo vse spremljajoče promocijske dejavnosti, na katerih bi se morala pojaviti zvezdnica. Hollywoodska lepotica se je zaradi ljubezni do moža, baletnega plesalca Benjamina Millepieda, preselila v Pariz in po januarskem streljanju na sedežu francoskega satiričnega tednika Charlie Hebdo izrazila strah nad življenjem na francoskih tleh, še zlasti zaradi svojih judovskih korenin. Očitno njen strah ni bil votel in prazen. 

Deli s prijatelji