DOKUMENTAREC

Živega se je čutil le, 
ko je stal na robu

Objavljeno 10. april 2017 11.02 | Posodobljeno 10. april 2017 11.03 | Piše: T. P.

Prihaja poglobljeni portret o življenju Heatha Ledgerja, sledila pa bo še razstava njegovih osebnih predmetov.

Na začetku tega meseca bi jih dopolnil 38. A vendar se letos vrti že deseto leto, odkar ga ni več. Januarja 2008 je Heath Ledger, eden najobetavnejših igralcev našega časa, pri le 28 zaradi prevelikega odmerka tablet na recept namreč odšel v prerani grob. Toda kljub kratkemu življenju je avstralski zvezdnik pustil neizbrisen pečat.

Vedno je bil režiser

»Tudi če je bil v filmu zgolj stranski igralec, je bil on tisti, ki je privlačil poglede in pozornost. To je bila njegova moč,« v napovedniku prihajajočega dokumentarnega portreta o pokojnem igralcu odzvanjajo besede Anga Leeja, pod čigar režijsko taktriko je Heath začaral filmoljubce v filmu Gora Brokeback. A čeprav je spočetka hrepenel po svetovnem priznanju, je hitro sprevidel, da bi moral biti pri svojih željah pazljivejši. »Želel si je slave, ko pa jo je dosegel, je ni več želel,« je dejal režiser Matt Amato.

I am Heath Ledger (Jaz sem Heath Ledger) filmskega ustvarjalca Derika Murrayja, ki bo premierno prikazan 23. aprila na filmskem festivalu Tribeca, s 3. majem pa bo zaživel še na velikih platnih izbranih kinematografov, sledi življenjski zgodbi igralca, ki jo poleg pogovorov z njegovimi stanovskimi kolegi, družino in prijatelji bogatijo tudi še nikoli videni domači zasebni posnetki. Tudi tisti, ki jih je sam ujel s kamero, brez katere skoraj ni storil koraka. Četudi si je pot v svet filma utrl z igro, je v njem še precej bolj žgoče gorela strast do režije. »Heath je bil vedno režiser, igra je bila le pot za dosego cilja,« pripoveduje zvezdnikov prijatelj iz otroštva Trevor Dicalo, medtem ko Christina Cauchi v napovedniku zaupa, da »vselej, ko pomisli na Heatha, ga vidi s kamero v roki ali prstom na sprožilcu fotoaparata«.

Posthumni oskar

Pot v filmsko elito si je utrl s filmi kot 10 razlogov, zakaj te sovražim, Patriot, Bal smrti, Gora Brokeback in, seveda, Vitez teme, ki mu je z vlogo srhljivega Jokerja prinesel posthumnega oskarja. Morda tudi, ker se je liku povsem predal, po mnenju nekaterih že preveč. A kot v prihajajočem dokumentarcu razkriva njegov prijatelj Ben Harper, je bil »Heath najbolj živ človek, kar sem jih poznal, in zanimalo ga je le tisto, kar je bilo že povsem na robu«. Pred kamere poglobljenega osebnega portreta se je postavila še vrsta drugih, med temi tudi njegova sestra Kate, Naomi Watts, Emily Hirsch in Ben Mendelsohn.

Prvi dokumentarni film o tragičnem zvezdniku je v epizodi serije Too Young to Die (Premlad za smrt) ugledal luč sveta leta 2012. V naslednjih tednih prihaja na velika platna njegov poglobljeni portret, nato pa bo v avstralskem Perthu – tudi v tem letu – zaživela še razstava, ki bo prek Ledgerjevih osebnih predmetov, kot so kamere, šolska jakna, kipca oskarja in zlatega globusa, pripovedovala zgodbo njegovega življenja in dela. 

.

Deli s prijatelji