USVOJILA PRAVILA

Zbogom, prekrižane noge

Objavljeno 10. december 2017 09.01 | Posodobljeno 10. december 2017 09.03 | Piše: U. S.

Meghan Markle se bo morala držati kraljevega protokola.

Meghan bo morala biti v javnosti vedno korak za svojim princem. FOTO: Guliver/Getty Images

Meghan Markle bo uradno postala članica britanske kraljeve družine maja prihodnje leto, z močjo pa prideta tudi odgovornost ter upoštevanje kraljevskega protokola. No, zaročenka princa Harryja je že opravila kraljevski debi, poznavalci dvorske etikete so pri tem opazili, da je nekaj pravil nekdanja igralka že usvojila, o nekaterih pa jo bodo v teh mesecih še podučili. Pretekli teden, ko je prvič stopila v javnost kot prinčeva zaročenka, je bila primerno oblečena, a je večkrat stopila pred Harryja, kar velja za kršitev kraljevskega protokola. Ko bo postala kraljeva, se bo morala opomniti, da je vedno prvi mož, ona pa za njim; kraljevi člani, ki niso modre krvi, morajo med uradnimi obveznostmi hoditi korak ali dva (ali več) za kraljevimi.

V javnosti bo morala hoditi za možem ter se odpovedati strganim kavbojkam.

Poleg tega se bo morala naučiti tudi drže v javnosti, ki vključuje sedenje: Meghan je doslej sedela s prekrižanimi nogami, gležnja sta bila daleč vsaksebi. A kraljevi ne prekrižajo nog, in to je v vseh letih po poroki dobro usvojila Harryjeva svakinja Kate: ko sedi, drži noge pod kotom, kolena in gležnje stiska skupaj. Kraljica Elizabeta II. in njena snaha Camilla, Charlesova žena, sedita tako, da imata gležnje drugega na drugem, kolena pa tesno skupaj.

Tudi izbiri garderobe bo morala posvetiti več pozornosti. Oblačila, ki jih je izbrala za prvi kraljevski izhod, so bila primerna, daleč od tega pa so strgane kavbojke, s temi poslej ne bo več smela v javnost.

Tudi selfiji so prepovedani: če je kot igralka ustregla oboževalcem in se fotografirala z njimi, kot članica kraljeve družine tega nikakor ne sme početi. In niti ni: ko so se kraljevi navdušenci hoteli z njo fotografirati, jih je vljudno zavrnila.

Med to, česar se bo še morala naučiti, spada tudi mahanje. Poznavalci pravijo, da Meghan maha preveč navdušeno in zavzeto. Skrita za varnimi zidovi Kensingtonske palače bo vadila t. i. windsorsko mahanje, ki je bolj umirjeno ter preprosto, komaj opazno in tudi precej manj utrujajoče: roka je dvignjena pod kotom, dlan pa se nežno pomika v levo in desno.

Meghan se bo morala naučiti tudi nagovorov: kraljico, ki jo Harry kliče babica, bo naslavljala z vaše veličanstvo, ko jo bo videla prvič v večeru, denimo, potem pa z gospa. Podobno je z drugimi, najprej jih bo nagovarjala z vaša kraljevska visokost, potem pa z gospa oziroma gospod. Tako bo vsaj s starejšimi kraljevimi, mlajše bo verjetno nagovarjala kar po imenih. Poleg tega se bo morala tudi prikloniti, zlasti kraljici in starejšim kraljevim damam. 


 

 

Deli s prijatelji