DOKUMENTAREC

Zavračala pomoč in umrla

Objavljeno 10. avgust 2014 09.01 | Posodobljeno 10. avgust 2014 09.03 | Piše: E. B.

Brittany Murphy bi bila še živa, če bi mati poklicala reševalce dan prej.

Brittany je umrla pri rosnih 32 letih.

Od njene smrti je minilo skoraj pet let, toda okoliščine, v katerih se je od sveta poslovila komaj 32-letna Brittany Murphy, še vedno burijo duhove. Kot se je izkazalo, bi bila ameriška igralka še živa, če bi njena mati poklicala reševalce dan prej!

Tako trdi eden od patologov, uveljavljeni Richard Shepherd, ki je preiskoval tudi smrt princese Diane in ki bo svoje ugotovitve razodel v novi dokumentarni oddaji: »Ko se je Brittany zgrudila v kopalnici, je bilo zanjo že prepozno, ni ji bilo več pomoči. A težave so se začele že dan prej, in če bi že takrat dobila potrebna zdravila, bi bila danes še živa.« Naj spomnimo, bilo je 20. decembra 2009, ko je mlada zvezdnica, ki si je pot do slave utrla s komedijo Nimaš pojma, umrla v nenavadnih okoliščinah. Dolgo so krožile govorice, da je bila za Brittany usodna anoreksija, morda pa tudi odvisnost od kokaina, a so toksikološke preiskave pozneje te navedbe zavrnile. Američanko sta ubili nezdravljeni pljučnica in slabokrvnost, tragičnega dne pa ji je odpovedalo srce – toda težave z dihanjem so se začele že dan prej, kot je pozneje priznala tudi njena mati Sharon, a tej trmasta hči menda ni pustila poklicati pomoči, saj se je na smrt bala, da bi na njeno losangeleško posestvo vdrli paparaci! »Res pa je, da je bila Brittany zasvojena z različnimi zdravili, od antidepresivov do uspaval in običajnih pomagal za prehlad, zaradi katerih je bila dan pred smrtjo pošteno omamljena, zato je bilo za svojce težko oceniti, kako resno je njeno stanje. Verjetno je mati zato poklicala reševalce šele takrat, ko se ji je hči zgrudila v naročje. Vsako zdravilo ima lahko stranske učinke, če pa jih uživamo po več hkrati, so posledice nepredvidljive, tudi smrtne. Denimo, sirup za blažitev kašlja, ki ga je jemala Brittany, ji je res zavrl izločanje sluzi in olajšal dihanje, a obenem tudi izločanje bakterij, ki so ji povzročale pljučnico, zato se je ta le še poslabšala,« je povedal patolog.

Krive slabe bivanjske razmere?

Srhljivo, pet mesecev pozneje je ravno zaradi pljučnice in slabokrvnosti umrl tudi užaloščeni vdovec Murphyjeve, scenarist Simon Monjack, tako da so se v medijih pojavile celo govorice o morebitni zaroti in zastrupitvi, a Shepherd zavrača takšne možnosti. Ravno tako je zavrnil navedbe strte Sharon, ki je menila, da je hčer pokončala plesen v slabo prezračenih prostorih, v katerih je živela Brittany, ki se je zadnje mesece življenja skrb zbujajoče bala zunanjega sveta in vdora tujcev. »Povsem verjetno pa so takšne bivanjske razmere pripomogle k njenemu slabemu počutju in spodbujale napredek bolezni,« je prepričan Shepherd, ki bo v oddaji Avtopsija: zadnje ure Brittany Murphy razodel tudi strah mladih zakoncev, češ da ameriška vlada kuje zaroto proti njima. Prav zato sta iz svojega doma ustvarila pravo utrdbo, opremljeno z najsodobnejšo nadzorno tehnologijo in prepredeno z videokamerami, posestvo pa je 24 ur na dan stražil varnostnik.

Deli s prijatelji