OGELICA

Za obletnico še viteški naziv

Objavljeno 02. december 2017 20.48 | Posodobljeno 02. december 2017 20.48 | Piše: B. K. P.

Slavnostna večerja za vse najbližje. Kate so krasili biseri, ki sta jih nosili že kraljica in princesa Diana.

V ponedeljek sta, kot smo že pisali, britanska kraljica Elizabeta II. in njen mož Filip praznovala platinasto poroko brez prevelikega pompa. Na večerjo sta povabila najbližje, in kot navadno je največ pozornosti fotografov ukradla vojvodinja Cambriška, ki je znova blestela, in sicer v slavnostni črni obleki modne oblikovalke Diane Von Furstenberg, za katero je treba odšteti vrtoglavih 885 evrov. A bolj kot obleka je očarala njena ogrlica. Kate si je okrog vratu za to priložnost nadela biserno ogrlico z diamantnim obeskom, sicer last kraljice Elizabete. Ogrlica je bila ena njenih ljubših in nosila jo je na mnogo uradnih obiskih in dogodkih, tokrat pa je bilo prvič, da si jo je nadela Kate. Pred njo je bisere in diamante nosila tudi pokojna mama njenega moža Williama princesa Diana.

Poleg Williama in Kate so se večerje udeležili tudi princ Harry, njun oče princ Charles z ženo Camillo ter njegov brat princ Edward, ki je s seboj pripeljal dva prijatelja. Seveda niso manjkali niti Elizabetina druga dva otroka, princesa Anne in princ Andrew, ter vnuki platinastoporočencev Beatrice, Eugenie, Peter Philips in Zara Tindall ter mnogi drugi. Če je bil seznam povabljenih precej predvidljiv, pa je množicam ostalo skrito, kaj si bosta slavljenca ob praznovanju podarila, navsezadnje bi se lahko reklo, da imata vsega na pretek. No, kraljica je možu podarila prav poseben naziv, in sicer je Filip postal vitez velikega križa viktorijanskega kraljevega reda. S tem mu je Elizabeta izrekla zahvalo za predanost, ki ji jo je izkazoval vsa ta leta, ko jo je podpiral tako v javnosti kot zasebnem življenju. Princ je častni naziv dodal vsaj 93 drugim nazivom in medaljam, tako domačim kot mednarodnim, ki jih je prejel v dobrih 70 letih služenja kraljevini. A zadnji naziv, ki ga je prejel od žene, je zagotovo najvišji in najbolj poseben. Vladar ga namreč podeljuje neodvisno od parlamenta, prejmejo pa ga le tisti, ki so se posebno izkazali z osebnimi uslugami monarhiji.

Elizabeta in Filip sta v 70 letih zakona preživela in doživela že mnogo. Kraljevo družino je morda najbolj zaznamovala smrt priljubljene princese Diane, a bilo je tudi mnogo lepih dogodkov. Mednje zagotovo štejejo poroke, zadnji veličastni dogodek se je zgodil leta 2011, ko sta se vzela William in Kate, na vidiku pa je tudi poroka princa Harryja in njegove Meghan Markle. Prav tako se platinastoporočenca veselita novega, že šestega pravnuka, ki ga William in Kate pričakujeta aprila. 


885 evrov je vojvodinja Cambriška odštela

za do tal segajočo črno čipkasto obleko modne oblikovalke Diane Von Furstenberg. A bolj kot obleka je očarala njena ogrlica.
 

 

Deli s prijatelji