POSLOVILA SE JE

VIDEO: Vesoljček 
E. T. ostal 
brez mame

Objavljeno 06. november 2015 13.08 | Posodobljeno 06. november 2015 13.08 | Piše: T. P.

Scenaristka Melissa Mathison, nekdanja žena Harrisona Forda, je izgubila boj z rakom. Alu Pacinu na snemanju prinašala kavo, nato s scenarijem navdušila Stevena Spielberga.

Čarobna zgodba o iskreni, preprosti ljubezni in prijateljstvu, ki se spleteta med osamljenim dečkom in ljubkim obiskovalcem z drugega planeta, je pred 33 leti obnorela svet, čez noč postala fenomen, nato pa se zapisala med klasike iz zakladnice sedme umetnosti. Pravljični film E. T. vesoljček se je zavihtel na vrh najboljših družinskih filmov vseh časov. Čeprav je scenaristka Melissa Mathison, izpod peresa katere je prišel očarljivi svet uspešnice, zdaj izgubila boj z rakom, bo za vselej živela v svojih filmih. »Iz njenega srca sta žareli ljubezen in darežljivost. Žarelo in grelo je tako toplo kot srce njenega E. T. vesoljčka,« je ob njenem slovesu dejal režiser Steven Spielberg, s katerim pa ni sodelovala zgolj pri družinski klasiki, temveč nazadnje tudi še pri filmski adaptaciji mladinske knjige Roalda Dahla, ki prihodnje poletje prihaja na velika platna. Kot morebiti Melissin še zadnji pozdrav iz groba.

Verjetno nikoli ni bila najbolj običajno dekle. Že kot majhna deklica se je namreč najbolj zabavala, če se je klatila po gozdovih Hollywood Hillsa in oprezala, skoraj kot indijanski slednik, za sledmi kojotov. A zgolj preprosto igračkanje s punčkami iz cunj in prirejanje domišljijskih čajank bi skoraj težko pričakovali od deklice, ki je leta 1950 privekala na svet svobodomiselnim staršem, ki niso ustvarili najbolj konvencionalnega družinskega okolja. »Nismo bili tipična družina iz 50. let. Moji starši so bili čudoviti, ekscentrični, umetnika po duši, z menoj in preostalimi štirimi otroki pa sta ravnala kot s prijatelji,« je Mathisonova dejala o svojem otroštvu in pridala, da je bil v njeni družini najvišja vrednota um. Um, ustvarjalnost in neodvisnost, zaradi česar je bila logična poteza, da se vpiše na univerzo, kjer pa je usoda nato ubrala svojo pot. Zaradi priložnosti, da s slovitim režiserjem Francisom Fordom Coppolo kot pomočnica sodeluje pri snemanju filma Boter II., je študij politologije začasno postavila na stranski tir, a se nato ujela v svet filma ter odkrila svojo pravo poklicanost. Kajti čeprav se nikdar ni niti poigravala z zamislijo, da bi si ustvarila kariero v filmu, jo je, takrat 22-letno, eklektična atmosfera na prizorišču snemanja očarala. »Običajno dolgočasni in banalni opravki so bili nenadoma vznemirljivi. Hodila sem v pekarno, Alu Pacinu prinašala kavo,« je dejala o svojem prvem bližnjem srečanju s svetom sedme umetnosti. Postala je stalnica v Coppolovem življenju, njegova desna roka, režiser jo je vztrajno spodbujal k pisanju, dokler ni leta 1979 s scenarijem za film Črni žrebec, ki je bil nominiran za kar dva oskarja, zbudila tudi Spielbergove pozornosti. In v tistem trenutku se je začela pisati zgodovina.

Že osnutek scenarija Spielberga vrgel na rit

Domišljija in spretnost poigravanja z besedami sta tako navdušili Spielberga, da v njem sploh ni bilo dvoma, s kom si želi sodelovati pri novem filmskem projektu. Osredotočenost, ki jo je tedaj namenjal snemanju Indiane Jonesa, je za trenutek prekinil. Mathisonovo je pobaral, ali bi napisala zgodbo za otroški film o obiskovalcu s tujega planeta, zamisel za katerega je dobil v svojem namišljenem prijatelju iz mladih let. Osem tednov pozneje mu je že predložila osnutek. »Prebral sem ga na mah, v eni uri, vrgel me je na rit. Njeno pisanje je bilo tako iskreno, naravnost iz srca, da sem ga želel začeti snemati že naslednji dan,« je dejal Spielberg, Melissa pa je o kultnem filmu, ki ji je prinesel nominacijo za oskarja, dejala, da je bil »vesoljček E. T. v celoti plod domišljije. Oba s Stevenom sva vanj prelila svojo domišljijo, na plan priklicala najine spomine.«

Z ločitvijo oskubla Harrisona Forda

Bila je scenaristka neizmerne domišljije, ki je znala potrkati na otroško dušo in iz odraslih na plan izbezati njihovega notranjega otroka. A pozornosti ni vzbudila le z ustvarjalnostjo, temveč tudi s poroko s hollywoodskim težkokategornikom Harrisonom Fordom. Spoznala sta se leta 1976 na prizorišču snemanja filma Apokalipsa zdaj, pred oltar brez predporočne pogodbe stopila leta 1983, a se nato zaradi njegovih domnevnih afer po 21 letih zakona razšla. Z odmevno ločitvijo, eno najdražjih v Hollywoodu, ki ji je – tako so vsaj pripovedovala tedanja poročila – navrgla med 85 in 118 milijoni ameriških dolarjev. 

Deli s prijatelji