SLOVO

VIDEO: Umrl je zvezdnik rock ‘n‘ rolla Chuck Berry

Objavljeno 19. marec 2017 08.13 | Posodobljeno 19. marec 2017 08.13 | Piše: STA, K. K.

Legendarnega kitarista, ki je združil ritem in swing v prvo različico rock ‘n‘ rolla, so policisti našli mrtvega na domu v bližini mesta St. Louis.

ST. LOUIS V 91. letu starosti je v soboto preminil Chuck Berry, eden od pionirjev modernega rock 'n' rolla. Smrt je potrdila policija v zvezni državi Misuri, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Legendarnega kitarista, ki je združil ritem in swing v prvo različico rock 'n' rolla, so policisti našli mrtvega na domu v bližini mesta St. Louis.

»Policijska uprava v okrožju St. Charles z žalostjo potrjuje smrt Charlesa Edwarda Andersona Berryja st., ki je bolje znan kot glasbena legenda Chuck Berry,« je prek facebooka sporočila policija.

Berry se je rodil 18. oktobra 1926 v St. Louisu in je začel igrati kitaro v srednji šoli, poroča britanski časnik The Guardian. Z glasbo se je polpoklicno začel ukvarjati v začetku 50. let prejšnjega stoletja, ko je ustanovil trio, ki je igral v klubih St. Louisa. Podnevi si je kruh služil še s frizerstvom.

Prelom v njegovi karieri se je zgodil leta 1955 po srečanju z ikono bluesa Muddyjem Watersom in producentom Leonardom Chessom v Chicagu.

V naslednjih letih je s fuzijo countryja in bluesa ter takratnih pop trendov prispeval k oblikovanju prve različice rock 'n' rolla s hiti, kot so Roll over Beethoven in Sweet Little Sixteen.

Deli s prijatelji