BOGATEJŠI ARHIV

Umri pokončno ob klasiki Spartak

Objavljeno 25. december 2017 10.02 | Posodobljeno 25. december 2017 10.03 | Piše: T. P.
Ključne besede: filmi

Nacionalni register filmov arhiva kongresne knjižnice daljši za 25 filmov. Med izbranci tudi Titanik, La Bamba in doslej najmlajši Memento.

Memento je lento najmlajše produkcije v registru prevzel Matrici.

Nekatere filme je nujno ohraniti za zanamce, v njihovi neokrnjeni obliki, naj gre za njihov posebni kulturni, zgodovinski ali estetski pomen, vredni so posebnega statusa in obravnave. Takšni se znajdejo v nacionalnem registru filmov (National Film Registry) arhiva kongresne knjižnice, ki se je letos podaljšal za 25 takšnih ali drugačnih umetnin na skupno 725 filmskih naslovov. Vsi pa morajo biti stari najmanj 10 let.

Iz poplave sodobne filmske produkcije je težko izbrati peščico tistih, ki zaradi tega ali onega neprekosljivo izstopajo. »Ogromno je odličnih filmov, ki si zaslužijo to čast. Omejiti se le na 25 je zastrašujoča naloga,« je pripomnila Carla Hayden iz kongresne knjižnice, čeprav jim je s svojim mnenjem pomagala tudi javnost. No, pomagati je morda malce radodaren termin, saj je javnost izglasovala kar 5200 predlogov, ki so jih nato morali pretresti in o njih temeljito premisliti.

Niso le zgodovinska klasika Spartak s Kirkom Douglasom iz leta 1960, komedija Ugani, kdo pride na večerjo s Spencerjem Tracyjem, Sidneyjem Poitierem in Katharine Hepburn ter Prijateljski z Gregoryjem Peckom tisti, ki so letos pristali v registru, ker so pač »pomembni za ameriško kinematografijo in nacionalno kulturno ter zgodovinsko dediščino«. Letošnji izbor je bil precej pester, saj so se v petindvajseterici znašli tudi animirani celovečerci kot Disneyjev Dumbo, biografski film o pevcu Ritchieju Valensu La bamba ter dokumentarci. Vreden posebne zaščite je tudi psihološki triler Memento, ki je luč kinematografov prvič ugledal leta 2000 ter je tako leto starejši Matrici prevzel lento najmlajšega filma v registru. Režiser Richard Donner je s kar dvema svojima uspešnicama pristal na tem častnem seznamu, s pustolovsko komedijo Goonies in znanstvenofantastičnim Supermanom iz 1978., ko si je oprijeti dres nataknil Christopher Reeve. Prepoznali pa so tudi pomembnost verjetno najbolj klasičnega akcijskega junaka Johna McClana v podobi Brucea Willisa v že kultnem Umri pokončno ter tragično romanco Jamesa Camerona, z 11 oskarji ovenčani Titanik. Pa tudi športna drama Polje sanj, v kateri je pred 28 leti prevzel naslovno vlogo Kevin Costner, je letos dobila prostor v registru kongresne knjižnice. 

 

Deli s prijatelji