TVEGALA SVOBODO

Tihotapila zdravila za bolnike z aidsom

Objavljeno 10. december 2015 16.08 | Posodobljeno 10. december 2015 16.09 | Piše: E. B.

Elizabeth Taylor je v svoji vili pomagala okuženim s HIV in obolelim za aidsom.

Znano je, da je bila velika dobrodelnica, za svoja prepričanja pa je bila pripravljena tvegati celo svobodo, se je izkazalo: dame Elizabeth Taylor je v podzemnih prostorih svoje razkošne rezidence v Bel Airu v osemdesetih in devetdesetih letih minulega stoletja sprejemala okužene z virusom HIV ter obolele za aidsom in jim omogočala zdravljenje, ki ga uradna medicina takrat še ni priznavala.

Zaradi svojega nezakonitega delovanja je izgubila številne prijatelje in poslovne partnerje – ali pa jih je odslovila kar sama, potem ko so ji odklonili pomoč in sodelovanje, je v nedavnem intervjuju ob svetovnem dnevu boja proti aidsu razodela manekenka in aktivistka Kathy Ireland. Da so ji nekateri celo grozili s smrtjo, je ni ganilo ali odvrnilo od zagnanosti, da pomaga tistim, ki jih je družba zaradi okužbe potisnila na rob. 
»Elizabeth Taylor, da bi se bala aretacije? Nikakor ne, požvižgala se je na vsa opozorila. Če pa bi morala zaradi tega v zapor, bi pač šla,« je pojasnila Irelandova. Zvezdnica se je zgražala nad zdravstveno in farmacevtsko stroko, ki da sta z odrekanjem pomoči po njenem povzročili številne smrti. Zdravila je zato uvažala iz držav, ki so jih izdelovala – podobno kakor Ron Woodroof, ki je ustanovil Klub zdravja Dallas, pred leti ga je na velikem platnu odlično upodobil Matthew McConaughey in si za to zaslužil oskarja.

Pretresla jo je smrt dobrega prijatelja

Filmska diva, ki jo je močno pretresla smrt dobrega prijatelja Rocka Hudsona, ta je, spomnimo, prav tako umrl za aidsom, je nezakoniti projekt seveda tudi sama finančno podpirala, da bi zmogla pokrivati vse stroške nege, je prodala gore tudi svojega dragocenega nakita, leta 1991 pa je ustanovila sklad, s katerim je zbrala več milijonov funtov in jih namenila okuženim in obolelim. Liz Taylor je umrla leta 2011 zaradi odpovedi srca, stara je bila 79 let. 

Deli s prijatelji