PRESKOK

Televizijski Frasier 
bo resnični politik

Objavljeno 02. avgust 2011 21.41 | Posodobljeno 03. avgust 2011 12.00 | Piše: E. B.

Republikanec se je štirikrat poročil, ob tem pa še skakal čez plot

Kelsey Grammer je aktiven konservativec in republikanec

Si predstavljate Frasierja, pretkanega psihiatra, kot guvernerja ali župana? Morda se je najbolje navaditi na to misel, kajti ne gre za novo vlogo v kakšni nanizanki, temveč za karierni preskok slovitega Kelseyja Grammerja (56): igralec, kot je naznanil, načrtuje vstop v politiko, najbolj pa mu diši domači New York.

Pravi aktivist

Grammer seveda ni novinec na političnem prizorišču, že vrsto let se namreč razglaša za konzervativnega republikanca, a v nasprotju s številnimi zvezdniki, ki svoja stališča zgolj izražajo, je igralec pravi aktivist: sodeluje pri številnih dejavnostih, bogato daruje konservativnim projektom in javno podpira enako misleče kandidate, večkrat je že namignil, da bi se nekoč rad potegoval za sedež v kongresu. Bil je tudi častni gost na slovesnosti ob inavguraciji Georgea Busha st., na zadnjih predsedniških volitvah se je najprej goreče zavzemal za nekdanjega newyorškega župana Rudyja Giulianija, potem pa je prestopil v tabor senatorja Johna McCaina.

Želi narediti nekaj dobrega za ameriški narod

»Življenje mi je postreglo s številnimi izjemnimi priložnostmi, ki sem jih izkoristil svoji karieri v prid. A v tej sestavljanki manjka še politično udejstvovanje, s katerim bom, tako vsaj upam, naredil nekaj dobrega za ameriški narod in se vsaj delno oddolžil za vse, kar je država naredila zame,« je 56-letni Grammer pojasnil za časnik The New York Post. Zelo dobro se zaveda, je še pojasnil, da prehod iz zvezdniških voda v politične ne bo preprost niti prijeten; za to je potrebna narcisoidna in zelo trdna osebnost, je prepričan, a to zanj ne bo ovira, je še hudomušno pristavil. Trenutno je na Broadwayu, kjer se mu je tudi porodila zamisel o politični kandidaturi: pripravlja se namreč na vlogo župana Chicaga v drami, naslovljeni Boss, ki bo doživela premiero jeseni, in kot je igralec priznal, se zelo dobro počuti na tako vplivnem položaju. Zakaj ga torej ne bi izkusil tudi v resničnem življenju?

Ob vseh škandalih še srčni bolnik

In če bi se njegova namera o kandidaturi uresničila, bi to nedvomno pomenilo pravo poslastico za rumeni tisk. Šolani igralec, nagrajen s številnimi priznanji in nominacijami, predvsem za vlogo simpatičnega psihiatra dr. Crana najprej v nanizanki Na zdravje, potem pa v Frasierju, namreč živi vse prej kot umirjeno in niti približno ne v skladu s togimi družinskimi republikanskimi vrednotami. Zvezdnik ima iz štirih zakonov in številnih razmerij, predvsem mu dišijo slačipunce in Playboyeve lepotičke, štiri otroke, vso kariero ga spremlja zloraba alkohola in kokaina, zaradi česar je večkrat prišel navzkriž z zakonom in za svoja kazniva dejanja tudi pošteno plačal, pred dobrim desetletjem se je zapletel še v škandal s spotakljivo videokaseto. In ne le to, mnogi bi mu utegnili očitati, da je prešibkega zdravja, da bi mu ljudstvo lahko izkazalo zaupanje: Grammer je namreč srčni bolnik in kot je leta 2008 priznal v intervjuju z Jayem Lenom, je bil takratni infarkt zanj skorajda usoden.

Kandidiral bo na vzhodni obali

A kakor običajno bo tudi tokrat zadnjo rekel denar. Drago kampanjo je pripravljen podpreti z osebnim premoženjem, ki naj bi znašalo okoli sto milijonov ameriških dolarjev, kar je sicer drobiž v primerjavi z bajnim bogastvom, s katerim, denimo, razpolaga trenutni newyorški župan Michael Bloomberg, a vsekakor zadostuje za začetek politične kariere. In čeprav je skrivnosten glede funkcije, za katero se bo potegoval, je ena stvar gotova: kandidiral bo na vzhodni obali, najverjetneje v New Yorku, kamor se je pred slabim letom, po ločitvi od tretje žene, preselil iz Los Angelesa.

Deli s prijatelji