SKRIVNI NAČRT RAZKRIT

Tako bodo Britanci izvedeli, da je umrla kraljica Elizabeta II.

Objavljeno 06. maj 2017 19.22 | Posodobljeno 06. maj 2017 19.45 | Piše: P. Pa.

Britanci ničesar ne prepuščajo naključju. Zavedajo se, da lahko njihova 91-letna vladarica umre v vsakem trenutku.

Britanska kraljica Elizabeta II. šteje že častitljivih 91 let. V teh dneh je njen mož, ki šteje še pet let več, napovedal upokojitev in umik. Nekateri mediji so ob tem že objavili osmrtnice in novice, da je princ Philip umrl, a ni bilo tako. Bolj kot smrt njenega moža pa svet zanima, kaj se bo zgodilo, ko bo umrla kraljica, ki je na britanskem prestolu že vse od leta 1952. Ker je kraljica že v letih in se to lahko zgodi v vsakem trenutku, so Britanci skovali načrt, kako bodo svojemu narodu in svetu sporočili žalostno vest.

Skrivna šifra: londonski most

Skrbno varovani načrt naj bi do potankosti predvideval dogajanje v urah po njeni smrti. Žalostno vest naj bi predsedniku vlade prek varne linije sporočil njen osebni tajnik sir Christopher Geidt. Skrivna šifra, ki jo bo ob tem uporabil, je London Bridge is down (op. p. londonski most je padel).

Po tem naj bi o tem obvestili vseh ostalih 15 vlad zunaj Velike Britanije, kjer vlada kraljica, nato pa še 36 drugih narodov, kjer je njena vloga simbolična. Javnost bo novico izvedela, ko bodo o tem obvestili medijske hiše, ki bodo novico ponesle v svet.

V Buckinghamski palači bodo objavili sporočilo, to se bo prav tako pojavilo na spletni strani palače. Na ta dan naj bi glasbeni uredniki na radijskih postajah dobili navodilo, da predvajajo temu primerno glasbo. Novice naj bi sporočili prek postaj hiše BBC.

Dva tisoč gostov

Na dan njene smrti bodo vse zaposlene v parlamentu poslali domov, o dogajanju pa bodo potnike na letalih obvestili tudi piloti. Britanci so skrbno načrtovali tudi, kaj se bo zgodilo, če bo kraljica umrla na poti. Načrtujejo tudi, da se bo obreda ob pogrebni slovesnosti udeležilo dva tisoč gostov. Šele nato bodo njeno truplo odpeljali proti windsorskemu gradu, kjer jo bodo pokopali v kraljevo grobnico.

Valižanski princ Charles bo postal kralj, Camilla pa kraljica. V dneh, ki bodo sledili, bosta v novih vlogah obiskala Anglijo, Wales, Škotsko in Severno Irsko. 

Deli s prijatelji