POKVARJENEC

Sylvester Stallone je zlorabljal polsestro?

Objavljeno 28. januar 2013 16.24 | Posodobljeno 28. januar 2013 16.24 | Piše: T. P.

Že pokojna Toni Ann Filiti je obtožila zvezdnika, da se je spravljal nanjo.

Sylvester Stallone

Vsaka medalja ima dve plati. Tudi svetovna slava in bogastvo, o kakršnem lahko večina le sanja. Kajti četudi si z milijoni pod palcem lahko izpolniš vsako še tako neznatno ali nenavadno željo, si hkrati popolna tarča za malopridneže, ki se želijo dokopati do nekaj dodatnih bankovcev po lahki, a ne povsem legalni poti. Z izsiljevanjem in grožnjami, ki se jih lahko domislijo tudi v bogataševi družini. »Znane osebnosti, politiki in športniki so pogosto tarče izsiljevanja in spletk, ki se porodijo v glavah njihovih družinskih članov. Izmislijo si govorice, v zameno za molk pa nato zahtevajo plačilo,« je dejal predstavnik enega najbolje plačanih hollywoodskih igralcev. Čeprav si je svetovno slavo pridobil kot eden najbolj prepoznavnih obrazov akcijskih filmov, tudi Sylvester Stallone kljub napihnjenim mišicam ni bil imun proti zahrbtnim spletkam izsiljevanja. Vlogo izsiljevalke je prevzela kar njegova polsestra Toni Ann Filiti.

Začel v porniču

Njegova kariera se morda ni začela tako, kot je sanjal. Pred filmske kamere je prvič stopil leta 1970 ter zavoljo mehkega pornografskega filma The Party at Kitty and Stud's razgalil svoje telo. »Bil sem na robu propada, na izbiro pa sem imel le to snemanje ali rop,« je svoj neslavni začetek razložil zvezdnik, ki pa je že šest let pozneje s filmom Rocky doživel veliki preboj in svetlo zažarel na filmskem zvezdnem nebu. Skoraj prek noči je postal eno največjih odkritij akcijskega žanra, danes pa je vreden skoraj 200 milijonov evrov. Zajeten kupček denarja, ki pa se ga je na vrhuncu slave v poznih 80. letih poskušala polastiti tudi njegova 18 let mlajša polsestra. Zagrozila mu je namreč s tožbo, v kateri bo razkrila, da jo je fizično zlorabljal – s tožbo, ki pa nikoli ne bo ugledala luči dneva, če ji je za molk pripravljen plačati. Sly je vse obtožbe sicer takoj zanikal in jih zavrača še danes, vseeno pa ji je po nasvetu odvetnikov plačal dobre tri milijone evrov in pol, saj bi že zgolj zlobne govorice, četudi lažne, lahko močno škodovale njegovi vzpenjajoči se karieri in mu okrnile ugled.

Vsaka reklama ni nujno dobra, česar so se zavedali tudi zvezdnikovi odvetniki. Svojega slavnega varovanca so prepričali, da je spletkarski Toni Ann izplačal enkratni znesek v višini milijona in pol evrov ter ji redno plačeval mesečno rento dvanajst tisočakov, hkrati pa zanjo ustanovil tudi sklad za zdravstveno in psihiatrično oskrbo, ki ga je osušila za 37 tisočakov na leto. Številke, ki jih je potrdila tudi igralčeva mati in svojo hčerko iz drugega zakona označila za odvisnico, ki je nujno potrebovala dolarske zelence. »Na dan je zaužila 65 protibolečinskih tablet in grozila Sylvestru. Odvisnik bo namreč za drogo naredil vse, Sylvester pa ji je le poskušal pomagati. In se ob tem ujel v past,« je dejala Jackie Stallone. »Tedaj je bil namreč na vrhuncu slave, odvetniki pa so mu svetovali, naj se vda in jo tako utiša.«

Žolčni nečak

Morda ga je potisnila v kot in ga izsiljevala, toda zvezdnik naj bi kljub vsemu s Toni Ann ostajal v dobrih odnosih ter njenemu sinu Eddu Filitiju celo omogočil preboj v svet sedme umetnosti, ko mu je dodelil vlogo v filmu Copland. Kar pa Stallonovemu nečaku, ki do strica goji zamere, vendar ni zavezalo jezika. »Mojo mater so naslikali kot črno ovco,« je zdaj dejal 19-letnik, ki naj bi mu mati lani na smrtni postelji zaupala vse o zlorabi, ki naj bi jo trpela pod rokami akcijskega zvezdnika. Četudi to ni prvič, da je Edd naslikal strica kot moškega brez čustev. Le nekaj tednov pred Tonijino smrtjo avgusta lani je v skrivnostnih okoliščinah namreč umrl tudi Slyev prvorojenec Sage, kar je filmskega silaka zlomilo. A namesto da bi se povsem prepustil neutolažljivi žalosti, je doživel še napad z nečakove strani, ki ga je obtožil zanemarjanja svojega sina. »Naredil sem napako. To so težki časi, svojim čustvom pa sem le želel pustiti prosto pot. A nikoli nisem želel, da za moja občutenja izve javnost, užaliti pa nisem želel niti svojega strica, s katerim imava težave,« se je najstnik pozneje opravičil. Besed vseeno ne bo mogel nikoli izbrisati. Ne kritike na račun Stallonove očetovske žilice ne obtožb o zlorabi njegove matere.

Deli s prijatelji