BREZ IMUNITETE

Švedska princesa na napačnem pasu

Objavljeno 08. junij 2013 15.13 | Posodobljeno 09. junij 2013 15.13 | Piše: U. S.

Ker je vozila po pasu za avtobuse, mora plačati kazen.

Na Švedskem, kjer so doma pristaši enakopravnosti, se niti skoraj poročena princesa ne more ogniti kazni zaradi prometnega prekrška. Princesa Madeleine, stara je 30 let, se je menda hotela izogniti plačilu globe, ki si jo je nakopala v bližini palače v Stockholmu z vožnjo po pasu, rezerviranem za avtobuse: sklicevala se je na kraljevo imuniteto. Policista, ki jo je ustavil, ji je uspelo prepričati, da ima posebno dovoljenje za vožnjo po pasu za avtobuse.

Lars Lindholm, vodja enote stockholmske prometne policije, je za časnik Aftonbladet povedal: »Policist, ki jo je ustavil, ni bil povsem prepričan, kako je z imuniteto in ali ta velja za vse člane kraljeve družine. Prav tako ni vedel, ali so vozila z dvora izjema in smejo voziti po pasu za javni prevoz.« Izkazalo se je, da izjema zares obstaja, a samo za švedskega kralja Karla Gustava XVI.; princesi zato zdaj grozi 1000 kron globe.

A se tu zadeva ne konča, poroča časnik Aftonbladet. Predstavnik švedske kraljeve hiše Bertil Ternert zatrjuje, da princesa Madeleine morda res nima imunitete, ima pa njeno kraljevsko vozilo dovoljenje za vožnjo tudi po tistih delih, ki so sicer rezervirani za javni potniški promet. Policijski predstavnik Kjell Lindgren zadeve ni hotel komentirati. Švedski mediji so poročali, da to ni edina z vožnjo povezana kazen za 30-letno Madeleine: ravno ona je menda odgovorna za 15 kazni, ki so jih redarji leta 2007 izrekli za napačno parkirana kraljevska vozila.

Kakor koli že, vsaj danes bo govorice o vožnji po napačnem pasu in globi zasenčila poroka: Madeleine, ki je četrta v vrsti za švedski prestol, se bo poročila z newyorškim bankirjem Christopherjem O'Neillom. Usodni da bosta dahnila v kraljevi kapeli v švedski prestolnici.

Deli s prijatelji