NOVI DOKAZI

Sofijine rane ob izgubi brata še nezaceljene

Objavljeno 04. marec 2013 16.30 | Posodobljeno 03. marec 2013 20.06 | Piše: T. P.

Bo po 17 letih razrešen umor brata kolumbijske igralke Sofie Vergara?

Pred 17 leti je pod streli umrl njen starejši brat Rafael.

V življenju vsakogar se primerijo dogodki, ki te zaznamujejo za vselej. In ko je kolumbijska igralka Sofia Vergara pred skoraj 17 leti izgubila starejšega brata Rafaela Joseja, ki je pod streli izdihnil v njunem rojstnem mestu Barranquilla, se je lepotica znašla sredi nočne more, ki jo preganja še danes.

Lepotičkina družina namreč še do danes ni dobila nujnega zadoščenja, saj so Rafaelovi morilci ušli roki pravice, zaradi česar njegovi domači ne morejo obrniti novega lista in tragedije pustiti pokopane v preteklosti. »Sofijina družina si zasluži vedeti, kdo je odgovoren za Rafaelovo smrt. In čas je, da resnica pride na plan,« je dejal zasebni detektiv Marcos Rubio, ki se je več kot desetletje pehal za skrivnostjo umora kot krvoločen sledni pes. In zdaj naletel na sled dokazov, zaradi katerih bodo lahko Vergarovi morda kmalu utonili v miren spanec.

Bili so odlična tarča ugrabiteljev

Krvava zgodovina, prepojena z notranjimi boji in oboroženimi spopadi med gverilskimi skupinami, paravojaškimi enotami in narkomanskimi karteli. Država, kjer se je prelivala kri nedolžnih in kjer so bile – zlasti v 80. in 90. letih preteklega stoletja – ugrabitve skoraj del vsakdanjika, neprebojni jopiči pa nikjer drugje po svetu niso tako razširjeni kot tu. A četudi so se razmere v nekdaj eni najbolj nevarnih držav na svetu spremenile, je to vendar Kolumbija, kakršno pozna svet in v kakršni je odraščala bujna lepotica, ki s svojimi čari osvaja oblo. In medtem ko rojstvo v premožnejšo družino običajno s seboj prinese tudi določene prednosti, je zvezdnici in njenima bratoma to prineslo tudi zavedanje, da so odlična tarča ugrabiteljev.

»Moja družina je bila uspešna in premožna, zaradi česar je Rafael vedel, da lahko zamika ugrabitelje. Zato tudi nikamor ni šel brez osebnih varnostnikov. Ko pa se je enkrat vendar sam odpravil ven, so ga pokosili streli,« se usodnega 12. avgusta 1996 spominja temnolaska. Kar je bil le vrhunec strahu, v katerem je živel. Že dve leti pred smrtjo je bil namreč ugrabljen, a je po plačilu odkupnine prispel v varen pristan domače hiše. Kar pa željnim lahkega – in nelegalnega – zaslužka ni bilo dovolj, saj so ga dve leti pozneje znova poskušali ugrabiti. »Tedaj je bil Rafael že oborožen, zaradi česar je odšel od doma brez svoje straže. Ustrelili so ga, ko je segal po pištolo.« A žal je bil prepočasen. Obležal je s kroglama v glavi in vratu, ustrelili pa so ga od blizu.

Na plan so prišli dokazi

Sredi 90. let, ko je igralka izgubila brata, so bili mamilarski karteli sicer že na robu izumrtja, vendar so ljudem še vedno naganjali strah v kosti. In nihče, ki je količkaj cenil svoje življenje, se ni upal postaviti po robu kartelskim šefom, zaradi česar je verjetno tudi Vergarova smrt tako dolgo ostajala skrivnost. Osebni preiskovalec je namreč zdaj naletel na dokaze, ki kažejo v smer nekdanjega mamilarskega lorda Diega Leona Montoye Sancheza.

»Policija bi morala svojo preiskavo osredotočiti nanj in njegove sodelavce,« je dejal Rubio, ki je odkril priče, ki so zaradi strahu pred krvavim maščevanjem doslej molčale, a naj bi bile zdaj pripravljene razvezati jezike. »Ali jih je bilo strah spregovoriti ali pa so bile žrtve izsiljevanja, kar tedaj ni bilo nič nenavadnega. Vseeno se je dolga leta šepetalo, kdo stoji za umorom.« Sledi naj bi vodile k lokalnemu šefu, ki naj bi mu ljubica nataknila rogove prav z igralkinimi bratom. »Prijatelji so mu prigovarjali, naj razmerje razdre, a Rafael o tem ni želel ničesar slišati. Mnogo ljudi je prepričanih, da je njuno skrivno ljubimkanje prišlo na ušesa tudi narkošefu, ta pa je zato naročil njegov umor,« je dejal vir. A policija ni tega tedaj niti preverila. Toda Kolumbija se je zdaj vendar spremenila, ljudje pa tudi ne živijo več v nenehnem strahu. Zaradi česar je tamkajšnja policija, ki ji je Rubio že predložil svoje izsledke, zdaj prepričana, da bodo odgovorne za Rafaelovo smrt morda vendar lahko pripeljali pred roko pravice.

Iz Kolumbije v Miami

Zvezdnica je vsekakor borka. In četudi je smrt starejšega brata na njej pustila sledi, je odločena živeti. »Sem neustrašna, ne pritožujem se, in tudi ko se mi dogodijo grde stvari, poskušam iti naprej. Globoko zajamem zrak in živim naprej – če že ne zaradi sebe, zaradi ljudi, ki jih ljubim.« Česar se je držala tudi po tragediji in poskušala sestaviti koščke zaradi žalosti razbite družine. Njena mati Margarita, sestra Veronika in mlajši brat Jose so se iz domače Kolumbije preselili v igralkino hišo v Miamiju, a jim vseeno ni uspelo obrniti novega lista. »Jose je preživljal težke čase, saj sta si bila z Rafaelom izjemno blizu. Začel je z alkoholom, nato je presedlal na marihuano, kmalu pa prešel še na kokain in krek. Ni hujšega kot opazovati bližnjega, kako se počasi ubija,« je dejala Sofia. Ki pa ni bila edina, ki je opazila bratov zdrs, saj se je Jose zaradi posedovanja in zlorabe drog že večkrat zapletel tudi z možmi postave. Zaradi česar so ga pred dvema letoma izgnali iz Združenih držav Amerike nazaj v rodno državo. Vergarova pa je tako skoraj izgubila še drugega brata.

Deli s prijatelji