OPERNI PLES

Se izteka tudi čas plesne dekadence?

Objavljeno 13. februar 2013 13.56 | Posodobljeno 13. februar 2013 13.57 | Piše: Adrian Grizold

Dunajski operni ples je letos minil skoraj brez politikov in poslovne smetane.

Ples vseh plesov, ki ima po svetu veliko posnemovalcev, se je letos pokazal v drugačni luči. Na 57. dunajskem opernem plesu so našteli 5150 obiskovalcev, a manjkalo je politikov, menedžerjev, bankirjev in industrialcev. Uspešno jih je zamenjal pridih Hollywooda z nesojeno Mariborčanko, nekdanjo ženo Milka Škofiča in italijansko filmsko divo Gino Lollobrigida na čelu.

Ob njej je letos pridni Richard Lugner v svoji loži gostil še z oskarjem nagrajeno muzo Woodyja Allena, igralko italijanskih korenin Miro Sorvino. Lolo se ni udeležila svečane večerje, morda zato, ker jo je gostitelj nerodno zamenjal s Sofio Loren. V preteklosti k škandalom nagnjeni dunajski gradbeni baron je dobil konkurenco, investicijski bankir Oliver Prock si je v svoji loži privoščil vsem prijetno, nič prevzetno dvojno oskarjevko Hillary Swank, ob njej pa še zmagovalca televizijskega šova Britain's Got Talent iz leta 2007, tenorista Paula Pottsa. Vsi so v en glas hvalili šarm preteklega: »Operni ples je celostna umetnina, potovanje v neki drugi čas in svet.« In navrgel je milijonček dobička.

Se vračajo plemiči?

Največ pozornosti je vzbudil samooklicani nemški modni oblikovalec, zdaj tudi fantom opere, Harald Glööckler, ki se je pripeljal v 14 metrov dolgi vpregi z bogato kočijo in tremi pari konj, šestimi lakaji v rokokojski opravi ter cesarico Sisi – v znameniti obleki z dragulji jo je podala saška princesa Xenia. V spremstvu sta bila pruski princ Michael in njegova žena Brigita Pruska. Pogledi so švigali še za 38-letnim top modelom Franzisko Kuppe. Letošnje debitantske kronice je s pomočjo Nadje Swarowski oblikoval njihov plemiški kolega, princ Dimitrij Jugoslovanski.

Uradni obisk gostitelja, avstrijskega predsedniškega para, je bil letos še zagotovljen, glede na razgaljanje nečednih navez med politiko in kapitalom pa baje na Dunaju že razmišljajo o umestnosti tega obiska. Avstrijci so sprejeli ostre ukrepe proti podkupovanju, kamor spadajo tudi vabila na operni ples. Iz tujine je bil uradno prisoten le še slovaški zunanji minister Miroslav Lajcak. Ponosno se je vrtel nedaleč od slovenske meje rojeni kuharski zvezdnik Johann Lafer, primadona Cecilia Bartoli, ki vodi enega od salzburških festivalov, je opazovala, dunajski glasbeni direktor Walser Möst se je opravičil. Ob baletnem nastopu sta navdušila zvezdnika prihodnjih dni, moldavska sopranistka Valentina Nafornita in njen baritonski kolega iz Prage Adam Plachetka.

Dresden postaja resen tekmec

Petek prej je najlepša operna hiša sveta (Semperjeva mojstrovina iz leta revolucije in Prešernove smrti) v severnih Firencah z imenitnimi gosti in razpoloženo množico na trgu pred njo izvedla šele 8. operni ples. V središču so bili akrobati znamenitega cirkuškega festivala iz Monaka z vrhunskimi artisti od Kanade do Kitajske. Odpovedali so se pohodu treh slonic po starem mestu, živali so bile (mrtve in v obilju) le na krožnikih, zanje je že tretjič poskrbel televizijski kuhar z Michelinovo zvezdico Stefan Hermann, med množico jih je v različicah 2200 navzočim delilo 300 natakarjev.

Prestižna odlikovanja sv. Jurija so prejeli domačina, igralec Heiner Lauterbach in nogometni zvezdnik Michael Ballack, med politiki po ruskem predsedniku Vladimirju Putinu letos Mr. Evro, luksemburški borec za združeno Evropo Jean-Claude Juncker, ki je poudaril, da je najpomembneje plavati proti toku. (!?) Prejel ga je tudi šef koncerna VW prof. dr. Martin Winterkorn. Ni presenetljivo, da sta slednja govorila drugače kot kanclerka Angela Merkel in njeni šolarčki, ki še drdrajo mantro o varčevanju in ubogljivosti.

Spored običajen, a drugačen

Zbranim je igrala Saška kapela pod vodstvom Asherja Fischa, v valčku iz Labodjega jezera Čajkovskega se je zavrtelo 82 belo-črnih debitantskih parov, pred opero pa 1966 pisanih parov ob spodbujanju nekajtisočglave množice. Kar za 456 plesalcev so premagali rekord iz bosanske Tuzle. V Dresdnu naj dogodka niso slavil z zborom sužnjev iz Nabucca, marveč z zmagovalci iz Aide in mlado rusko sopranistko Julijo Ležnevo ter italijanskim tenoristom Vittoriom Grigolom, po polnoči je bilo veliko soula in sodobnejših ritmov.

V središču je bila vsekakor kulinarična umetnost: slavnostni meni je med drugim obsegal lososa v kisli smetanovi omaki, jastoga z žafranovo rižoto, telečjo pečenko z brstično zelenjavo ter orientalsko srnino. Leteči meniji z gosjo pašteto, kaviarjem in ostrigami so bili na voljo celo gneči na trgu. Za vse je poskrbelo 50 kuharjev v osmih kuhinjah, porabili so 200 kilogramov rakov, 16 kilogramov kaviarja in okoli 1000 ostrig. Šef plesa Hans Joachim Frey je bil nadvse zadovoljen: ples s proračunom 1,6 milijona evrov (za vstopnice je bilo treba odšteti do 1900 evrov) je bil razprodan, v času krize je postal zgodba o uspehu. In zvezda večera je bil Gerard (Obeliks) Depardieu, dobitnik Jurijevega odlikovanje za življenjsko delo. Vso noč se je dobro razpoložen režal kot pečen maček in dokazoval, da že govori rusko.

Dobrodelnost primerna?

Med množico znanih medijskih obrazov se je znašla tudi upokojena ameriška zvezdica Bo Derek, s konkurenčnega Dunaja je prišel Lugner in hotel pripeljati še Helmuta Bergerja.

Dresdenski ples je največja tovrstna nemška prireditev in uravnovešena mešanica sproščene zabave, umetnosti in karnevalskega duha. Mesto s skrbno obnovljenimi arhitekturnimi biseri – zavezniki so ga pred koncem druge svetovne vojne zravnali z zemljo – prireditev uspešno unovčuje. Ob Verdunu, Coventryju in Stalingradu je pomnik in simbol vojne in miru, Friedrich Schiller je tu blizu spesnil Odo radosti, ki je z Beethovnovimi notami postala evropska himna. Ker imajo uživači še posebno slabo vest, je za odpustke poskrbela Unicefova tombola, ki jo je vodila priljubljena avstrijska igralka Christiane Hörbiger. Izkupiček so namenili otrokom ceste v afriškem Burundiju. Glavni dobitek za 20 evrov vložka je bil komplet (diadem, verižica in uhani) iz 18-karatnega belega zlata z oranžnimi safirji in briljanti za 13.000 evrov! Druga nagrada skandinavsko križarjenje za 11.980 evrov na aktualni ladji iz televizijske nanizanke Sanjska ladja, ki pozno jeseni obišče naš Koper, tretja nagrada za deset tisočakov popelje v emirate in na Maldive.

Deli s prijatelji