SLOVO

Scott Weiland je bil za 
družino že dolgo mrtev

Objavljeno 13. december 2015 18.48 | Posodobljeno 13. december 2015 18.48 | Piše: T. P.
Ključne besede: Scott Weiland

Smrt nekdanjega pevca Stone Temple Pilots povzročile droge.

V nagrobni kamen Scotta Weilanda, nekdanjega pevca skupin Stone Temple Pilots in Velvet Revolver, bo kot datum smrti vklesan letošnji 3. december. Takrat, le dan pred napovedanim koncertom, so ga namreč neodzivnega našli na turnejskem avtobusu, najverjetneje mu je odpovedalo srce. A njegova nekdanja žena Mary Forsberg Weiland, ki je rockerju med sedemletnim zakonom povila zdaj 15-letnega sina Noaha in dve leti mlajšo hčerko Lucy, pravi, da so ga ona in otroka v resnici izgubili že pred leti. Kajti četudi je še tlačil zemljo in oboževalce razveseljeval z glasbo, je bil zgolj lupina, nadzor nad katero so že davno prevzele droge in najbližnjim vzele moškega, ki so ga poznali. »Scott ni umrl minuli teden. Za nas je bil že dolgo mrtev, saj sta bila Noah in Lucy že leta brez očeta. Zdaj smo le dokončno izgubili upanje, da se bo kdaj vrnil v naša življenja,« je v odprtem pismu zapisala Mary, ki se je od zvezdnika ločila leta 2007.

Leglo drog

Žena ga ni in ni mogla priklicati. Ko ga je klicala, je 48-letni Weiland brez srčnega utripa ležal na postelji svojega avtobusa. A četudi je Jamie Wachtel Weiland, ki jo je pred dvema letoma kot tretjo popeljal pred oltar, trdila, da se je zvezdnik že pred leti rešil primeža drog in s preostalimi člani skupine celo sklenil pakt, da se omamnih substanc ne bodo več pritaknili, je policijska preiskava njene trditve – ali pa vero v moža – postavila na laž. Dve vrečki kokaina, vrečka najverjetneje marihuane, različne vrste uspaval, viagra, opiati in zdravila za zdravljenje bipolarne motnje (to so mu diagnosticirali pred več kot desetletjem) ter shizofrenije. Vse to je bil izkupiček preiskave avtobusa ter voda na mlin trditvam njegovega glasbenega kolega, češ da se je vnovič vdajal omami kreka. Nekatere omamne substance so bile v rockerjevi spalnici, nekatere drugod po avtobusu, zaradi česar so možje v modrem zaradi posedovanja prepovedanih drog aretirali in spravili za zapahe tudi njegovega glasbenega kolega, basista Thomasa Deltona Blacka. Pevca so najverjetneje pokopale droge; kajti četudi bo treba na uraden vzrok smrti in izsledke analize krvi čakati še menda najmanj en mesec, so se dvomi, da pri njegovi smrti prepovedane substance niso igrale nikakršne vloge, zdaj skoraj povsem razkadili. Še zlasti v luči Scottove preteklosti.

Prepoved socialne službe

Policija ga je prijela zaradi kupovanja kreka. Dobili so ga med vožnjo pod vplivom belega omamnega prahu. Vkorakal je na kliniko za zdravljenje odvisnosti zaradi zasvojenosti s heroinom, od koder pa je odšel brez uspeha, še pred koncem rehabilitacijskega programa. »Neham jemati droge, nato jih spet začnem. A nikoli se ne vdam, vedno znova poskušam nehati. Tudi to je nekaj vredno,« je pred časom dejal zvezdnik. Čeprav se mati njegovih dveh otrok s tem verjetno ne strinja. Kajti četudi Mary ne zanika, da je imel Scott neizmeren talent in je na glasbenih odrih kar zasijal, so droge »nadarjenega, že genialnega glasbenika spremenile v paranoika, ki je pozabljal besedila lastnih pesmi, otrokoma pa skoraj ni bil oče«. V njegovih najhujših trenutkih mu je celo socialna služba prepovedala, da bi bil sam z Noahom in Lucy. »Na prste lahko preštejem, kolikokrat v 15 letih, pred toliko časa je namreč postal oče, se je z njima fotografiral,« v odprtem pismu razkriva Mary, zgrožena, kako glasbena industrija poveličuje umetnike, ki jih preganjajo in na koncu veliko prezgodaj uničijo njihovi notranji demoni. »Ne povzdigujte in ne poveličujte te tragedije z govoričenjem o rockerskem življenjskem slogu!« 

Deli s prijatelji