OKREVA

Salvador Sobral je dobil novo srce

Objavljeno 12. december 2017 13.26 | Posodobljeno 12. december 2017 13.27 | Piše: T. P.

Štiriurno operacijo je dobro prestal. Bo maja prihodnje leto lahko nastopil?

Naklonjena mu je bila še ena priložnost za normalno življenje. Foto: Press Release

Njegovo življenje je viselo na nitki. Bil je skoraj nemogoči boj s časom, ki se je za portugalskega pevca Salvadorja Sobrala pri le 27 letih prehitro iztekal. »Nujno potrebuje novo srce. Takoj! Časa ima največ do konca leta,« je septembra, ko je Portugalčevo izjemno krhko zdravje postalo javno znano, razkril vir. In pridal, da ga morda niti srce ustreznega darovalca ne bo moglo več rešiti, saj ob njegovem hitro pešajočem zdravju ni zagotovil, da bi njegovo vse šibkejše telo sprejelo sicer povsem zdrav organ. »Operacija je potekalo dobro,« je dr. Miguel Abecasis, srčni kirurg iz lizbonske bolnišnice, zdaj vlil upanja. Salvadorju so konec minulega tedna presadili srce, in čeprav je še v bolnišnici ter ga čaka dolgotrajno okrevanje, se mu obeta normalno življenje.

Dirka na življenje in smrt se je začela z začetkom septembra, ko je oboževalcem po koncertu v priobalnem Cascaisu začasno pomahal v slovo. »Ni skrivnost, da sem krhkega zdravja. Imam težave, zato se moram posloviti od glasbe in koncertov, da jih rešimo. Na žalost ne vem, za kako dolgo,« je začasno slovo od odrov najavil Salvador in kmalu končal v bolnišnici. Menda v kritičnem stanju, pri življenju naj bi ga ohranjalo mehansko srce. A čeprav se je oktobra pokazal žarek upanja, je ta tako hitro, kot se je utrnil, tudi ugasnil. »Dobili smo srce, a operacija trenutno žal ni mogoča,« je povedal Luís Negrão s portugalske fundacije za srčna obolenja, saj je bilo s Salvadorjem tako hudo, da posega ne bi prenesel. Strahovi, da je njegov konec le vprašanje časa, so se le še okrepili, a zdaj so se k sreči izkazali za votle. Ne le da so spet dobili ustrezni organ, tudi Sobral se je očitno dovolj okrepil, da so lahko opravili presaditev.

Na poseg je bil dobro pripravljen. Je mlad moški, ki je dobro razumel zapletenost in tveganja operacije.

Presaditev srca pač ni preprost postopek z minimalno stopnjo tveganja. Nasprotno, tudi če gre vse v redu, lahko prejemnikovo telo tuj organ zavrne. Tega se je letošnji zmagovalec Evrovizije nadvse dobro zavedal, a kljub temu z optimizmom in kančkom humorja podpisal papirje za postopek, ki mu lahko reši življenje. »Na poseg je bil dobro pripravljen. Je mlad moški, ki je dobro razumel zapletenost in tveganje operacije,« je povedal Abecasis in dodal, da mu je Salvador pred posegom, preden je dobil narkozo, zaželel srečo in mu predlagal, naj vmes posluša klasično glasbo.

Štiriurno operacijo je dobro prestal, a Abecasis je poudaril, da zvezdnik še ni iz najhujšega, čaka ga dolgotrajno okrevanje s pomočjo in podporo strokovnjakov. A da bo, če bo vse potekalo po pričakovanjih, »živel povsem običajno življenje«.

Zdaj je še v bolnišnici na opazovanju. In čeprav še ni jasno, kako dolgo ga bodo zdravniki​ še pobližje spremljali, se je Salvador, ki mu je bila naklonjena druga priložnost, že oglasil. »Hvala za vso ljubezen!« je zapisal na twitter oboževalcem, ki so zanj stiskali pesti.

Jasno ni niti, ali si bo do maja prihodnjega leta dovolj opomogel, da bo lahko s svojim glasom, v katerem trepetajo čustva in utripa ljubezen, in ganljivo balado Amar Pelos Dois, ki je Portugalski prinesla prvo evrovizijsko zmago, odprl finalni izbor Evrovizije 2018 v lizbonski Altice Areni. 

 

Deli s prijatelji