NAROBE SVET

Romanca med kalašnikovkami

Objavljeno 11. december 2015 12.19 | Posodobljeno 11. december 2015 12.21 | Piše: S. I.

Paštunski film v Pakistanu doživlja pravo renesanso. Mešanica eksplozivne akcije in plesnih točk navdušuje gledalce.

Film Ne nadlegujte revnih so posneli letos poleti. Foto: AFP

V natrpani kinodvorani v Pešavarju je sicer crknila klima, a občinstva to prav nič ne ovira, da ne bi uživalo v gledanju najnovejšega paštunskega filma Ne nadlegujte revnih. Gledalci, ki so v dvorani, polni dima hašiša, še pred nekaj trenutki glasno navijali in poplesavali, obmolknejo: na velikem platnu užaloščena mati glavnega junaka in vdova moža, ki so ga do smrti mučili policisti, vstopi v trgovino z orožjem, odmakne tančico in zavpije: »Kalašnikov!« Dvorana izbruhne v navdušenju. »Tako je!« in »Dajmo, mati!« vpijejo gledalci.

Ljubezen in maščevanje

Zgodba filma Ne nadlegujte revnih govori o maščevanju, ki še zdaj vodi življenje ljudi, ki živijo na nemirni meji med Afganistanom in Pakistanom. Na severu Pakistana, ki ga je razdejalo desetletje terorizma in boja proti njemu, paštunska kinematografija doživlja pravi razcvet. Potem ko so radikalni islamisti lani izvedli dva krvava napada na kinodvorani v tem delu države in je že vse kazalo, da bo lokalna filmska industrija izumrla, so letos poleti, na prvi dan ramazanskega bajrama, v Pešavarju začeli predvajati kar sedem novih domačih filmov.

Ne nadlegujte revnih so posneli letošnje poletje v Lahoreju, ki se ga je že prijelo ime Lollywood, in v hribih nad Islamabadom. Na pešavarski premieri so se vstopnice prodajale za 400 rupij (3,5 evra), kar je dvakrat več od običajne cene, a prva predstava je bila takoj razprodana. Glavni junak filma Gul Khan je miroljuben, pošten in pokončen mož, ki ga razmere prisilijo, da se upre nasilju, kriminalu in skorumpirani policiji. Seveda pa tudi v paštunskih filmih ne gre brez romance, čeprav glavni junak nikoli ne poljubi svoje izvoljenke, zato pa skupaj zaplešeta ob zvokih lokalne pop glasbe, pri čemer se dogajanju na platnu pridruži tudi občinstvo v že tako vroči dvorani. Kljub izdatni količini nasilja – Gul Khan na koncu glavnemu negativcu, skorumpiranemu policistu, odseka roki in ga za dobro mero še zakolje – je sporočilo filma: »Mladim ponudite službe, ne pa da jim tiščite orožje v roke,« pravi glavni igralec Šahid Khan.

 

Deli s prijatelji