PO INCIDENTU

Princu bi znižali rento

Objavljeno 06. december 2017 09.52 | Posodobljeno 06. december 2017 09.52 | Piše: U. S.

Belgijski princ ne sme imeti stika s tujimi diplomati brez dovoljenja oblasti.

Princ Laurent pravi, da bo zaradi znižane rente trpela tudi njegova družina. FOTO: Guliver/Getty Images

TUDI kraljevi so nagnjeni k škandalom, med temi najprej pomislimo na belgijskega princa Laurenta, mlajšega brata kralja Philippa. Julija je povzročil diplomatski incident, ko se je udeležil praznovanja 90-letnice ljudske vojske na kitajski ambasadi v Bruslju. Zakuhal je škandal ne le med belgijskimi kraljevimi, marveč tudi v vladnih krogih, saj princa nihče ni pooblastil, da se udeleži slavja v imenu Belgije. Kazen: znižanje rente.

Zdaj 54-letni princ jadikuje, da je vladni predlog, po katerem bi mu znižali 380.000 evrov letne rente, kršenje človekovih pravic, s katerim bi se lahko ukvarjalo celo najvišje evropsko sodišče.
Toda eden od pogojev, da dobiva tako visoko državno plačo, je, da ne sme imeti prav nobenega stika s tujimi državniki brez dovoljenja. In čeprav je bilo najprej slišati, da mu bodo plačo ukinili v celoti, sta belgijski premier Charles Michel in kralj Philippe predlagala, da mu del denarja pustijo. Po tem predlogu bi mu vzeli 15 odstotkov, o njem bo belgijska vlada razpravljala prihodnji teden. A se princ kajpak s tem ne strinja, njegov odvetnik je premieru in vladi poslal sedem strani dolgo pismo. V njem piše, da je zakon, na podlagi katerega bi mu vlada zmanjšala plačo, v nasprotju z ustavo in zatorej kršitev človekovih pravic. In še, da ga vlada s tem obsoja na socialno izolacijo, saj prepoved neavtoriziranih stikov s tujimi državniki vključuje tudi nekaj sorodnikov. Sploh pa naj bi tolikšen primanjkljaj pomenil zanj in njegovo družino precejšnjo težavo v vsakdanjem življenju, še piše odvetnik. Laurent zatrjuje, da njegov obisk kitajske ambasade ni povzročil nikakršne diplomatske škode in da nima pravice opravljati dela za plačilo, ob krčenju rente pa naj mu država zdaj ponudi drugačno socialno varnost ali pokojnino.

Odvetnik v pismu zapiše, da je princ pripravljen na dialog, s katerim bi našli rešitev z vlado, če le s tem ne bodo posegali v njegove temeljne pravice.
Zaradi nedovoljenih stikov s tujimi diplomati so belgijskega princa Laurenta že večkrat kritizirali. Plačo so mu zmanjšali že leta 2011, ko je brez vladnega dovoljenja sklenil posel s sinom libijskega diktatorja Gadafija. Poleg tega je večkrat je odletel v Kongo in se srečal s Kabilo, lansko poletje pa so belgijski mediji poročali, da je premier tako rekoč v zadnjem hipu princu preprečil govor na turškem zborovanju v Belgiji, ki so ga organizirali ob obletnici neuspelega puča proti turškemu predsedniku Erdoganu. Če bi Laurent tam zares govoril, bi to Belgijo spravilo v veliko zadrego in obenem zmago turške diplomacije. Princ menda ni prosil za dovoljenje za govor na tem dogodku, premier pa je to vendarle odkril in govor preprečil. Ne le politiki, tudi kralj, njegov starejši brat, je v skrbeh, da prinčeva dejanja škodijo ugledu kraljeve družine. No, princ se z družino komajda pogovarja, pravi, da so kot tajna policija in poskušajo sabotirati njegovo kariero. »Nikoli me niso podpirali.«

 

Deli s prijatelji