KRONANE GLAVE

Princesa bije boj z depresijo

Objavljeno 16. december 2017 11.41 | Posodobljeno 16. december 2017 13.24 | Piše: U. S.

Masako se bo potrudila izpolniti vse naloge kot cesarica. Njeni zdravniki prosijo javnost za razumevanje in podporo.

Japonska princesa Masako je v soboto praznovala 54. rojstni dan. Foto: Reuters

JAPONSKA princesa Masako, ki se je dolga leta spopadala z depresijo, za katero je zbolela zaradi pritiskov dvora, ki si je želel dediča prestola, je v soboto praznovala 54. rojstni dan. Ob tej priložnosti je povedala, da se bo, ko bo 1. maja 2019 postala cesarica, trudila izpolniti vse dolžnosti, ki jih prinaša nova vloga.

54 let je stara bodoča japonska cesarica Masako.

»Ko pomislim na prihodnost, občutim nekakšno strahospoštovanje,« je princesa odkrito povedala o sklepu, ki ga je vlada sprejela prejšnji petek, in sicer da lahko 30. aprila 2019 cesar Akihito abdicira s prestola krizantem. Le dan pozneje bo Akihitov prvorojenec, princ Naruhito, postal cesar, njegova žena Masako pa cesarica. »Moj vzor, moja vodnika sta cesar in cesarica in potrudila se bom, da bom izpolnila vse obveznosti in seveda podpirala njegovo kraljevo visokost, princa Naruhita,« je dejal princesa, ki občasno še trpi zaradi s stresom povzročene bolezni, a se ji je stanje vendarle precej izboljšalo in se v zadnjem času pogosteje pojavlja v javnosti. V zadnjem letu se je, kažejo številke japonskega dvora, udeležila 64 javnih dogodkov in obredov, največ po letu 2012, odkar so ti podatki na voljo. Masako se je letos udeležila obeh cesarskih vrtnih zabav, ki jih prirejajo na dve leti, ter šestkrat odpotovala v druga japonska mesta. »Hvaležna in vesela sem, da lahko imam vse več obveznosti,« je povedala nekdanja diplomatka, ki se je šolala na Harvardu in Oxfordu, in se odpovedala karieri, da se je leta 1993 lahko poročila z japonskim prestolonaslednikom.

Dvor je leta 2004 sporočil, da Masako boleha za prilagoditveno motnjo. Njeni zdravniki pravijo, da je na poti ozdravitve, da pa doživlja vzpone in padce, obenem so javnost prosili za razumevanje in podporo princesi, saj se bo zanimanje zanjo nedvomno povečalo, prav vse bo zanimalo, kako se bo znašla kot cesarica. »Rada bi izrekla spoštovanje cesarskemu paru in hvaležnost za vse, kar sta storila,« je povedala njuna snaha in spregovorila tudi o hčeri, 16-letni princesi Aiko. Všeč ji je v srednji šoli in dobro se razume s prijatelji: »Želim si, da bi dobila različne izkušnje in naprej osebnostno rasla, hkrati pa se zavedala, kako pomembno je ohraniti hvaležnost in ljubeče srce.« 


Ko pomislim na prihodnost, občutim nekakšno strahospoštovanje.

 

Deli s prijatelji