SVETI OBRED

Princa krstili z izvirsko vodo

Objavljeno 02. december 2017 14.31 | Posodobljeno 02. december 2017 14.33 | Piše: U. S.

Mali Gabriel je med obredom glasno jokal. Vodo so pripeljali iz švedskega otoka Öland.

Princesa Sofia je med obredom pestovala princa Gabriela, njun prvorojenec princ Alexander je sedel pri očetu princu Carlu Philipu. FOTO: Reuters

Prvi decembrski petek je bil na Švedskem prav poseben dan: v kapeli gradu Drottningholm, zasebni rezidenci švedske kraljeve družine v Stockholmu, so točno opoldne krstili avgusta rojenega princa Gabriela.

6. v vrsti za švedski prestol je princ Gabriel.

Njegova oče in mama princ Carl Philip in princesa Sofia sta še pred obredom izbrala botre, kot je v navadi, sta jih izbrala med družinskimi člani in prijatelji. Dečkovi botri so sestra Carla Philipa princesa Madeleine, Sofijina sestra Sara Hellqvist, Sofijina prijateljica Carolina Pihl, prijatelj in poslovni partner Carla Philipa Oscar Kylberg ter Carl Philipov bratranec po materini strani Thomas de Toledo Sommerlath.

Obreda se je udeležila vsa kraljeva družina, tudi krščenčev starejši bratec princ Alexander, pa seveda kraljica Silvia in kralj Carl Gustaf XVI., bila je tudi njuna najstarejša hči, prestolonaslednica princesa Victoria z možem princem Danielom in otrokoma.

Zvezda dneva je bil princ Gabriel, ki krsta ni mirno prenesel: ko so ga vzeli iz materinega naročja in mu po glavi polili sveto vodo, je začel jokati na vse grlo, za nameček se mu je še zaletelo in je začel kašljati. In kot da to ne bi bilo dovolj, je obred vznemiril tudi njegovega starejšega brata, ki je začel jokati in se prav nič kraljevsko ulegel na tla. Ženska, ki je bila v bližini, ga je nežno dvignila v naročje in umirila.

No, Gabriela so odeli v prav tisto bombažno oblačilo, v katerem so krstili generacije kraljevih otrok, tudi njegovega očeta ter obe teti. Oblačilce je prvi nosil princ Gustaf Adolf leta 1906, na njem so izvezeni datumi in imena vseh kraljevih otrok, ki so ga nosili. Gabriela so krstili z izvirsko vodo z otoka Öland, s to tradicijo sta začela zdajšnja kralj in kraljica. Obred je trajal dobro uro, potem sta kralj in kraljica v palači gostila sprejem, malemu princu v čast pa so izstrelili še topovske salve. 

Deli s prijatelji