FESTIVAL

Prikazali film o Stevu Jobsu

Objavljeno 28. januar 2013 17.55 | Posodobljeno 28. januar 2013 17.57 | Piše: K. C.

Na festivalu Sundance premiera filma o ustanovitelju Appla.

Steve Jobs ne zmore več opravljati vseh dolžnosti izvršnega direktorja

Film Jobs, ki prikazuje življenje ustanovitelja računalniškega podjetja Apple, je končno doživel premiero na filmskem festivalu Sundance v Utahu. V vlogi Steva Jobsa se je znašel Ashton Kutcher, soustanovitelja Appla Steva Wozniaka je zaigral Josh Gad, Matthewa Modina pa bomo videli kot Johna Sculleyja, generalnega direktorja Appla med letoma 1983 in 1993. Svetovna premiera filma bo 19. aprila, ob 37-letnici delovanja Appla.

Ashton končal v bolnišnici

Steve Jobs je zaradi raka na slinavki umrl leta 2011, za njim pa so v Ameriki žalovali mnogi tehnološki navdušenci, saj je bil genialni vizionar zelo priljubljen. Zanimanje za film je zato veliko, kar je delo Ashtona Kutcherja gotovo še otežilo. Na premieri je bil videti zadovoljen s svojim prispevkom k filmu, saj se je po rdeči preprogi sprehodil nasmejan. Zaradi vloge se je odločil za sadno dieto, ki se je je držal Steve Jobs, vendar je Ashtona pripeljala v bolnišnico, pestile so ga hude bolečine. O tem je spregovoril za USA Today. »Sadna dieta lahko povzroči težave. V bolnišnico sem šel dva dni pred začetkom snemanja filma,« je potožil. Mediji pa se sprašujejo, ali je med pripravo na to vlogo jemal tudi LSD, s katerim je eksperimentiral tehnološki inovator.

»To je svoboda!«

Izsek iz filma je mogoče videti na spletnih straneh. V njem se Jobs in Wozniak pogovarjata o operacijskem sistemu, ki ga je drugi ustvaril, vendar je dvomil, da ga bo lahko prodal. Jobs pa mu navdušeno vzklika: »To je svoboda!« Nato pa na Wozniakovo dvomljivo tarnanje odvrne: »Kako lahko kdo ve, kaj hoče, če tega sploh še ni videl?« To je videl tudi Steve Wozniak, vendar ni bil zadovoljen.

Biografski film spremlja Jobsovo življenje od leta 1971 do leta 2000, režiral pa ga je Joshua Michael Stern. A kmalu bo dobil konkurenco. Scenarist Socialnega omrežja Aaron Sorkin namreč pripravlja še en film o Jobsu, ki se bo začel z njegovim hipijevskim obdobjem, seveda pa ne bo izpustil njegovih največjih tehnoloških dosežkov.

Deli s prijatelji