SLOVO

Pri 97 letih slovo
 švedske Pepelke

Objavljeno 12. marec 2013 17.51 | Posodobljeno 11. marec 2013 20.46 | Piše: U. S.

Umrla je princesa Lilian, manekenka in ločenka, ki je prevzela švedskega princa.

Bila je ena najbolje varovanih skrivnosti švedskega dvora: navadna državljanka in ločenka, njena ljubezen s princem Bertilom je veljala za grožnjo dinastiji Bernadotte. A ganljiva kraljeva romanca je postala ena od švedskih najbolj znanih ljubezenskih zgodb. V Walesu rojena princesa Lilian in Bertil sta ljubezen neuradno ohranjala desetletja, kraljev blagoslov za poroko sta dobila, ko sta bila stara več kot 60 let. Lilian je umrla v nedeljo, na svojem domu v švedski prestolnici, stara je bila 97 let. Kraljeva palača ni sporočila vzroka smrti, znano pa je, da je imela alzheimerjevo bolezen in je bila nekaj let slabega zdravja.

Švedskega princa je spoznala leta 1943, ljubezni nista mogla javno oznaniti, saj je imel on dolžnosti do dvora, Lilian pa je bila ločenka. Njuno dolgoletno žrtvovanje in predanost drug drugemu sta prevzela Švede. »Če sklenem svoje življenje, vse se vrti okoli moje ljubezni,« je drobna princesa povedala o možu leta 1995, ko je dopolnila 80 let. »Krasen človek je, ljubim ga.«

Rodila se je kot Lilian Davies v kraju Swansea 30. avgusta 1915, pri šestnajstih se je odselila v London in začela kariero manekenke in igralke, bila je model za klobuke in rokavice, imela je nekaj manjših vlog v filmih. Z igralcem Ivanom Craigom se je poročila leta 1940. Ko je izbruhnila druga svetovna vojna, so njega vpoklicali v vojsko, ona pa je ostala v Londonu. Takrat je bil princ mornariški ataše v švedski ambasadi v Londonu. Prvič sta se videla v nočnem klubu Les Ambassadeurs, Lilian ga je povabila na koktajl zabavo v svoje stanovanje. Romanca se je začela pozneje, ko jo je ob zračnem napadu pobral s svojim avtom, je Lilian zapisala v spominih z naslovom Moje življenje s princem Bertilom leta 2000. »Bil je tako čeden, moj princ. Zlasti v uniformi. Tako šarmanten in pozoren. In zelo zabaven. Oh, koliko sva se presmejala,« je zapisala Lilian, ki je bila takrat še poročena, a se je vse lepo rešilo, saj je tudi Craig med vojaškimi leti na tujem spoznal neko žensko in sporazumno sta se ločila.

Ob vrnitvi na Švedsko je postala prinčeva ljubezen do nearistokratinje in ločenke kočljiva. Bertil je bil potencialni prestolonaslednik, saj je njegov starejši brat umrl v letalski nesreči, za sabo je pustil sina, zdajšnjega kralja Carla Gustafa XVI. Tudi drugi brat je izpadel iz igre, ker se je poročil z navadno žensk. Oče kralj Gustaf Adolf VI. mu je prepovedal poroko z Lilian, ker naj bi ogrozila obstoj njihove dinastije. Par se ni poročil, sta pa živela skupaj več desetletij, najprej v Franciji, potem sta potovala med francosko vasico in Stockholmom, kjer se je Lilian dolga leta diskretno držala v ozadju. Čeprav je kraljevi uradno niso priznavali, je kmalu osvojila Švede, revije so večkrat objavile fotografije veselega para med igranjem golfa ali vožnjo s prinčevim motorjem.

Leta 1976, okoli 33 let potem, ko sta se spoznala, jima je novi kralj vendarle dal, kar sta čakala: mrzlega decembrskega dne je Lily, kot jo je klical princ, končno postala švedska princesa in vojvodinja južne province Halland. Nevesta je imela 61 let, ženin tri več. Otrok nista imela. Princ Bertil je umrl v njuni rezidenci Villa Solbacken v Stockholmu leta 1997 zaradi težav s pljuči. Lilian je prevzela nekaj moževih obveznosti, a jih je z leti zaradi težav z zdravjem opuščala. Leta 2010 je palača sporočila, da ima alzheimerjevo bolezen, zaradi česar se ni udeležila poroke kronane princese Victorie in Daniela Westlinga.

Deli s prijatelji