TATICA

Pri 85 letih 
še kar krade 
diamante

Objavljeno 29. oktober 2015 19.49 | Posodobljeno 29. oktober 2015 19.51 | Piše: E. B.
Ključne besede: Doris Payne

Doris Payne je izmaknila Diorjeve uhane, vredne 600 evrov.

Njen apetit po dragih kamnih ne jenja že več kot šest desetletij, legendarna tatica Doris Payne pa je sposobna izmakniti diamant ali dva še pri 85 letih. Nazadnje si je bleščavo dragocenost privoščila v Diorjevi prodajalni v Atlanti.

Še pred desetletjem je obljubila, da bodo njene roke odtlej čiste; toda navada je železna srajca, po dani obljubi so jo namreč prijeli že večkrat, Doris se privlačnemu diamantu preprosto ne zmore upreti. Njena zgodba je dosegla celo filmarje, ki so o življenju tatice – ta se pri poslu ne zateka v nasilje, prodajalce namreč neverjetno spretno zavede –, posneli dokumentarni film, pripravlja pa se tudi biografska drama, v kateri naj bi imela glavno vlogo oskarjevka Halle Berry. Paynova se zadnja leta kaj hitro znajde v primežu policije, ki so že dobro seznanjeni z njenimi metodami; tako je Doris tudi nazadnje, ko je v Diorjevem butiku izmaknila diamantne uhane, vredne 600 evrov, nemudoma opazil in ustavil varnostnik ter obvestil policijo, ta zdaj ugotavlja, ali je stara znanka odgovorna tudi za nedavno krajo v zlatarni v Severni Karolini.

Od baletke do tatice

Doris se je rodila v zahodni Virginii očetu rudarju in materi šivilji. Družina s šestimi otroki se je pogosto spopadala z revščino, nekoliko udobneje pa so zaživeli po selitvi v Cleveland v Ohio. Toda Doris si kljub temu ni mogla uresničiti sanj: želela si je postati baletna plesalka, a kaj ko takšna umetnost v rasistični Ameriki ni bila dostopna temnopoltim. Jezna in lačna uspeha se je povsem nenačrtovano zatekla h krajam: nekoč si je v zlatarni ogledovala nakit, ko jo je prodajalka neprijazno odslovila, da bi se posvetila belopolti stranki. In pri tem skorajda pozabila, da je imela Doris na roki še vedno dragoceno uro! Mladenka je spoznala, da bi z malce spretnosti z lahkoto odtujila kakšen bleščav kos, zato je sklenila postaviti svojo iznajdljivost na preizkušnjo. Napravila se je v damo in zapustila prodajalno s prstanom, vrednim dvajset tisočakov! Sprva zaradi denarja, potem pa zaradi zadoščenja, da je ukanila tiste, ki bi ji, če bi poznali njen resnični družbeni status, brezčutno pokazali vrata, je Doris začela nabirati dragi plen, pot pa jo je v zrelih letih ponesla celo do Velike Britanije, Francije, Italije, Monaka in tudi Japonske!

Vedno zakrinkana v premožno damo – kakršna je po zaslugi kraj tudi postala – si je radovedno in očarano ogledovala izložbena okna, prodajalci pa so ji več kakor voljni pokazali in dovolili pomeriti več kosov obenem. In prav zato se jim je Doris tako rekoč z lahkoto izmaknila s kakšnim prstanom, ogrlico, zapestnico, broško, uro ali parom uhanov, blago pa so običajno pogrešili šele pozneje. A takrat se je Doris že prelevila v koga drugega, ne nazadnje je uporabljala okoli 20 različnih identitet in tudi dokumentov!

Kazen ne zaleže

V sedemdesetih, ko ji je bil za petami že Interpol, pa se ni več mogla izogniti roke pravice, zaporne kazni so se začele kar vrstiti. Doris je tudi za zapahi uživala v slavi, medijske hiše so stale v vrsti za intervju z najrazvpitejšo tatico diamantov, ki je tolikokrat ukanila tako zlatarje kot može postave. »Nikoli nisem obžalovala kraje, žal pa mi je, da so me dobili,« je nekoč povedala Paynova, ki pa se je 2013., kmalu potem, ko je znova zakorakala na prostost, spet okitila z ukradenimi kamni. Takrat se je prelevila v premožno ženico, ki je želela razsipno zapraviti zavarovalnino, osebje v kalifornijski zlatarni pa ji je z veseljem ustreglo kakor kraljici. Potem ko so uredili vso dokumentacijo nakupa, ki naj bi ga prijazna gospa opravila prihodnji dan, je Doris zakorakala na ulico z diamantnim prstanom na roki, vrednim dvajset tisočakov, ki ga je nekaj ur pozneje zadovoljna prodala v bližnji zastavljalnici za pičlih 600 evrov.

Policija jo je kmalu izsledila, sodišče pa kaznovalo še z dvema letoma zapora, a kazen očitno ni bila vzgojna. Doris se je po nekaj dneh na prostosti za kratek čas osrečila z diamantnimi uhani v Diorjevi prodajalni, kakšna kazen sledi, bo znano v prihodnjih mesecih. Tatica pa bo do takrat tam, kjer se ne more dokopati do dragocenosti. Za zapahi.

Deli s prijatelji