ANTONIO BANDERAS

Preživel je srčni napad

Objavljeno 30. marec 2017 20.22 | Posodobljeno 30. marec 2017 20.24 | Piše: T. P.

Španski igralec je potrdil, kar je njegov predstavnik sprva zanikal.

Na filmskem festivalu v Malagi je prejel nagrado za življenjsko delo. Foto Reuters

Konec januarja je Antonia Banderasa med telesno vadbo na njegovem domu v angleški grofiji Surrey, kamor se je pred dvema letoma umaknil pred norostjo Hollywooda, močno stisnilo v prsih. Tako močno, da so ga morali z rešilcem prepeljati v bolnišnico. Govorilo se je, da zaradi srčnega napada, a zvezdnikov predstavnik je to zanikal, češ da je šlo zgolj za lažen preplah. A kot se je pokazalo že ničkolikokrat: kjer je dim, je običajno tudi ogenj in 56-letni igralec je zdaj svetu vendar nalil čistega vina. »Šestindvajsetega januarja sem doživel srčni napad. A imel sem srečo, saj je bil dokaj neškodljiv in ni pustil nikakršnih trajnih posledic,« je razkril na filmskem festivalu v španski Malagi, kjer so ga okitili z nagrado za življenjsko delo.

Imel je srečo. Srčni napad je bil zgolj opozorilo, Banderas je že povsem okreval. »Dobro sem in si želim nazaj na delo,« je povedal in dodal, da je bil njegov zdravstveni zaplet precej manj dramatičen, kot so pisarili po medijih, saj so nekatere tračarske strani govorile celo o več srčnih napadih. 
»Srčnega napada nisem skrival, a nisem hotel, da bi bil zaradi tega deležen več pozornosti kot drugi, ki gredo tudi čez to. Ne nazadnje se to dogaja ljudem vsak dan,« je povedal in nadaljeval, da so mu po napadu vstavili tri koronarne opornice, ker je že dlje zaznaval tudi nepravilen srčni utrip, pa se je odločil še za lasersko operacijo. »A moje zdravstveno stanje nikakor ni bilo tako resno in dramatično, kot so ponekod pisali. Me je pa spodbudilo, da o marsičem na novo premislim.«

Ne zna izpreči

Stres. V njem je Banderas našel krivca za oslabljeno zdravje. Razpad njegovega 19 let dolgega zakona s stanovsko kolegico Melanie Griffith pred dobrima dvema letoma je bil verjetno le kaplja čez rob. Igralec namreč meni, da je plačal račun za štiri desetletja norega delovnega tempa, nenehna potovanja na snemalne lokacije in razpetost med Ameriko in Španijo. 
»Ne znam se ustaviti in izpreči,« pravi, čeprav si želi, da bi se le zleknil v senco ob čoln, odvrgel vse skrbi in se prepustil sanjam. Tega se mora šele naučiti, čeprav je v minulih letih že naredil korak od kaotičnega življenja k bolj umirjenemu. Z novo partnerico Nicole Kempel se je umaknil v spokojno okolje angleškega podeželja, precej časa nameni rekreaciji na svežem zraku, na njegovem jedilniku pa naj bi kraljevale zdrave mediteranske jedi. Sveže sadje in zelenjava, testenine, olivno olje in ribe, namesto govedine pa raje pust piščanec ali puran. Ter skodelice z antioksidanti nasičenega belega čaja.

Z Almodovarjem v peklu

Banderas je v soboto na filmskem festivalu v Malagi, svojem rojstnem kraju, prejel častno nagrado za življenjske dosežke kot igralec, režiser in producent. Nagrajenec se je ob tem spomnil svojih začetkov v tamkajšnjem gledališču in prvih sodelovanj s slovitim španskim režiserjem Pedrom Almodovarjem, brez katerega najbrž ne bi bil, kjer je. »Ogromno mu dolgujem,« je povedal in pridal, da je »zelo zahteven režiser«, delo z njim pa ni bilo najbolj enostavno, saj je snemanja spremenil v »kreativni pekel«.

.

Deli s prijatelji