ŽALOSTNO

Pred rojstnim dnem umrl na parkirišču

Objavljeno 22. april 2017 16.21 | Posodobljeno 22. april 2017 16.20 | Piše: T. P.

Oče oskarjevca Cube Goodinga Jr. je bil v 70. letih uspešen pevec.

Pri Goodingovih so se verjetno počasi že pripravljali na slavje. V četrtek, 27. aprila, bi se oskarjevec Cuba Gooding Jr., njegova brata Omar in Tommy, sestra April in mama Shirley najbrž zbrali pod družinsko streho in proslavili 73. rojstni dan zvezdnikovega očeta. A veselje so zamenjale solze. Igralčev oče (in soimenjak) Cuba Gooding Sr. je namreč zapustil ta svet. Preminil je v svojem avtu, ali je umrl naravne smrti ali zaradi prevelikega odmerka substanc, pa bo pokazala obdukcija.

V četrtek zgodaj zjutraj, še sredi noči, se je Cuba starejši po losangeleških ulicah vozil s svojim srebrnim jaguarjem. Ob pol štirih zjutraj je zavrl in parkiral na bulvarju losangeleške soseske Woodland Hills. Sedem ur pozneje so ga še zadnjič videli živega, okoli enih popoldne pa je nekdo opazil, da je voznik v parkiranem vozilu negiben, zgrbljen nad volan. 
Reševalci so mu dali prvo pomoč z oživljanjem, a žal je bilo prepozno. Igralčev oče je bil mrtev. Policija je že izključila nasilno smrt, vendar okoliščin še ni razjasnila. V avtu so namreč našli več praznih steklenic alkohola in pripomočke za uživanje mamil (katerih, niso izdali), zato nekateri domnevajo, da je umrl zaradi prevelikega odmerka.

»Iskreno sožalje družini. Cuba Sr. je bil moški velikanskega talenta, ki je pel iz srca, kar si vedno začutil,« je užaloščeno izjavila legendarna glasbenica Chaka Khan. Kajti čeprav je njegov najstarejši sin tisti, ki si je z umetnostjo priigral največjo slavo in prepoznavnost, je talent dobil po obeh starših, saj sta bila mama Shirley in oče Cuba poklicna pevca. 
»Eden mojih najzgodnejših spominov je tisti, ko je oče nastopal v Disneylandu. Po koncu nastopa, ko se je za javnost vse že zaprlo, pa smo se otroci nastopajočih lahko vozili na vlakcih smrti,« je oskarjevec na začetku letošnjega leta v spominih zaplaval v otroštvo. »Oče me je že med nastopom potegnil k sebi na oder, da sem z njim končal pesem. Tedaj sem imel občutek, kot da prihajam iz plemiške družine.«

Igralčev oče je pot v svet glasbe začel kot spremljevalni pevec glasbene soul skupine The Main Ingredient. Leta 1971 je prvi glas zasedbe Donald McPherson umrl za levkemijo, zamenjal pa ga je Cuba in skupino ponesel v višave. Prav z njim kot vodilnim pevcem je požela največje uspehe, predvsem in začenši s skladbo Everybody Plays the Fool, njihovo prvo, ki so jo prodali v več kot milijonski nakladi. To je Cubi dalo krila in v želji po megauspešni glasbeni karieri leta 1972, ko jih je Cuba Jr. štel šele štiri, je zapustil družino. Dve leti pozneje je z ločitvijo spisal epilog svojemu osemletnemu zakonu s Shirley.

Po začetnih uspehih s skupino The Main Ingredient v zgodnjih 70. letih je leta 1977 podpisal pogodbo s snemalno založbo Motown Records, kot samostojni glasbenik izdal dva albuma, a se nato vrnil k skupini. Podobno ga je življenjska pot vodila tudi v zasebnosti, saj se je vrnil v objem Shirley. Bivša zakonca sta si leta 1995, 21 let po ločitvi, spet izmenjala poročne zaobljube in zaživela kot mož in žena. Zdaj pa je njuno ljubezen dokončno pretrgala njegova smrt.

Očeta vrgel s snemanja

Zaradi očeta se je Cuba Jr. kot kratkohlačnik počutil skoraj kot plemstvo zabavne industrije – ko ga je oče vzel k sebi na oder in sta skupaj zapela. A če je sina vabil pod žaromete odrskih luči, mu on tega ni vrnil. Nasprotno, prepovedal mu je, da ga obiskuje na snemanjih. Vsaj leta 1996, ko so snemali uspešnico Jerry Maguire, ki je igralcu prinesla oskarja. Toda ne, ker bi si bila z očetom v laseh, temveč ker ta ni mogel krotiti navdušenja nad Tomom Cruisom. »Ko je oče prišel k meni na snemanje, je Toma zgrabil v medvedji objem, mu povedal, da ga obožuje, nato pa ga povsem resno vprašal, naj ne skriva, temveč vendar pove, ali je gej ali ne. V tistem trenutku sem skoraj omedlel in si želel, da bi me pogoltnila zemlja. Toda Tom se je le zasmejal in v smehu odvrnil, da ni gej.« A čeprav Cruise soigralčevemu očetu ni zameril, da je bil preveč oseben, Cuba Sr. od tedaj ni več smel prihajati na snemanje.

 

.

Deli s prijatelji