SMRT

Pred petimi leti 
je odšel Heath

Objavljeno 24. januar 2013 16.00 | Posodobljeno 23. januar 2013 23.08 | Piše: K. C.

Hči Matilda mu je zelo podobna, trdijo njegovi starši.

Heath Ledger.

Avstralski igralec Heath Ledger je umrl 22. januarja 2008, star je bil le 28 let. Ob obletnici so se ga spomnili oboževalci in seveda njegovi najbližji. V svojem kratkem življenju je igral v okoli 20 filmih: nastopil je v priljubljeni romantični komediji 10 razlogov, zakaj te sovražim, prelomna je bila njegova vloga ob Jacku Gyllenhaalu v Gori Brokeback, po mnenju mnogih oboževalcev pa se je najbolj izkazal z vlogo Jokerja v Vitezu teme. Zaradi videza so mu ponujali vloge v romantičnih filmih (ne nazadnje je igral lomilca src Casanovo), vendar je bolj užival, ko je igral resnejše like.

V manj komercialne filmske vode je zajadral v zadnjih letih svojega življenja. Med zahtevnejšimi vlogami naj omenimo še vlogo samomorilca v Balu smrti, zasvojenca v filmu Candy, leto pred smrtjo pa je upodobil tudi Boba Dylana v filmu I'm Not There (Nisem tam). Leto 2005 je bilo zanj prelomno z mnogih vidikov: v drami Anga Leeja je zaigral vase zaprtega homoseksualno usmerjenega kavboja Ennisa Del Mara, s čimer je prislužil nominacijo za oskarja, na snemanju pa se je zaljubil v Michelle Williams, ki mu je rodila hčerko Matildo. Akademija ga je posthumno nagradila z oskarjem za stransko vlogo v Vitezu teme. Premiere svojega zadnjega filma The Imaginarium of Doctor Parnassus ni dočakal, saj je umrl že med snemanjem. Njegovo vlogo so dokončali Colin Farell, Johnny Depp in Jude Law, ki so svoje honorarje podarili Heathovi hčerki Matildi. Ob očetovi smrti je bila stara le dve leti, njeni starši pa so se par mesecev pred Heathovo smrtjo razšli. Zdaj ima Matilda sedem let.

Hči mu je zelo podobna

Prav o njej so spregovorili starši slavnega igralca v intervjuju za avstralsko revijo New Idea, v katerem razkrivajo podobnosti med sinom in vnukinjo. »Matilda je izjemno podobna svojemu očetu. Ima dolge ude in podobne poteze,« pravi Heathova mati Sally. »Hkrati pa je lepa kot njena mama – srečnica.« Ledgerjev oče Kim je ugotovil, da ima Matilda enako hojo kot Heath, in pohvalil Michelle za vzgojo, saj je njegova vnukinja zelo spoštljiv otrok. »Naša družina ima krasen odnos z Matildo in Michelle.« Družini sta pogosto v stikih in se obiskujeta.

Heatha Ledgerja so našli mrtvega v njegovem stanovanju v New Yorku. Smrt sta povzročili prevelika količina in kombinacija različnih zdravil na recept (antidepresivi, uspavala, tablete proti tesnobi). Med snemanjem zadnjega filma je staknil pljučnico, mučila ga je nespečnost, hkrati je bil depresiven zaradi razhoda z Michelle Williams.

Deli s prijatelji