MOJSTER

Pozabljenega Hitchcocka 
odkrili na Novi Zelandiji

Objavljeno 07. avgust 2011 22.01 | Posodobljeno 08. avgust 2011 01.00 | Piše: E. B.

V novozelandskem arhivu našli tri role oziroma polovico pozabljenega filma

Bela senca je dolga leta ždela v arhivih, septembra pa bo znova doživela premiero

Mojster suspenza in srhljivke je znova postregel s presenečenjem: v novozelandskih filmskih arhivih so odkrili dolgo pozabljeni britanski nemi film The White Shadow, Bela senca, iz leta 1923, pod katerega se je podpisal legendarni Alfred Hitchcock.

Njegov prvi film

Kot kaže, gre za prvi film pozneje slovitega pisca in režiserja. Pri komaj 24 letih je spisal scenarij za Belo senco in jo tudi pomagal režirati; v glavnih vlogah sta zaigrala Betty Compson, ki je upodobila dvojčici, eno dobro, drugo zlobno, in Clive Brook, dramo pa je režiral Graham Cutts. Nekaj let pozneje je Hitchcock začel režirati povsem samostojno, a poznavalci del velikana srhljivk so se vedno spraševali o njegovih začetkih in nabiranju izkušenj; zdaj imajo v rokah končno odgovor. »Ta film je izjemna priložnost, da proučimo njegove prvotne zamisli o vizualizaciji in pripovedi,« je prepričan David Sterritt, predsednik britanskega društva filmskih kritikov.

Imajo polovico filma

Strokovnjaki imajo za zdaj samo tri role, torej 30 minut melodrame oziroma polovico filma, preostali del se morda skriva v istem arhivu, menijo. Kot se je izkazalo, je bila Bela senca dolgo v lasti novozelandskega zbiralca Jacka Murtagha; po njegovi smrti 1989. so svojci zelo vnetljive posnetke shranili v filmskih arhivih, tamkajšnji zaposleni pa so jih uvrstili med neznana ameriška dela (Belo senco, ki je najprej nosila naslov Dvojčici, čeprav je britanski film, so najprej predstavili v ZDA leta 1924). Zaradi finančnih omejitev so lahko vzdrževali le dela iz domače produkcije, a med naključnim pregledovanjem preostalih rol so se poznavalci ustavili pri Beli senci in jo začeli podrobneje proučevati: kaj kmalu se je brez kančka dvoma izkazalo, da gre za najzgodnejše delo britanskega umetnika, ki je v bogati karieri osvojil tudi Hollywood, najprej z Rebecco, za katero je prejel tudi edinega oskarja za najboljši film; mimogrede, Belo senco so v ZDA predstavili v produkciji Lewisa J. Selznicka, 15 let pozneje pa je njegov sin David O. Selznick znova pripeljal Hitchcocka v ZDA, da bi ustvaril Rebecco.

Posnetki bodo shranjeni v wellingtonskem skladu za postprodukcijo, Bela senca, no, vsaj polovica, pa bo prihodnji mesec v Los Angelesu po skoraj 90 letih doživela vnovično premiero.

Deli s prijatelji