DVE PLATI

Posiljene so same krive, trdi 92-letna zvezdnica

Objavljeno 30. november 2017 11.58 | Posodobljeno 30. november 2017 12.00 | Piše: T. P.

Angelo Langsbury so izjave vrgle s prestola televizijske ljubljenke. Se ostarela igralka le maščuje, ker sama ni veljala za lepotico?

V naelektrenem ozračju Hollywooda ne bi mogla izreči česa manj primernega in manj priljubljenega. Medtem ko veljake zabavne industrije, ki so se znašli v primežu obtožb spolnega nadlegovanja in celo posilstev, večina zvezdnikov ostro obsoja, je ostarela igralka Angela Langsbury zavzela drugačno stališče. »Vsaka zgodba ima dve plati,« je dejala in delež krivde za spolne napade pripisala kar ženskam, češ da so kaj takega lahko pričakovale, saj so storile vse, da bi bile čim bolj privlačne.

Zaslovela je kot pisateljica in ljubiteljska detektivka Jessica Fletcher v priljubljeni seriji Umor, je napisala. Ter se tam vselej postavila na stran žrtev, se za njih borila, zanje odkrila resnico in jim priskrbela pravico. »Kako drugačna bi bila serija, ko bi se tudi v njej zavzemala za krivce,« so nekateri izpostavili na twitterju, a bili še prijazni v primerjavi s slapom precej bolj pikrih komentarjev, ki jih zaradi svojih besed te dni žanje 92-letna igralka.

S tem, da je krivdo prevalila na žrtve, je naredila gromozansko škodo.

Zaradi dobrodelnosti in zavzemanja za pravice žensk (!) jo je britanska kraljica pred tremi leti povišala v damo, bila je velika ljubljenka televizijskih gledalcev. »Ena redkih igralk, ki jih imamo upravičeno radi,« so denimo o zvezdnici pisali mediji. Zdaj pa so njena stališča o izjemno občutljivi temi v hipu zasenčila tri četrt stoletja predanosti sedmi umetnosti, ki jo je ovenčal častni oskar.

»Priznati moramo, da se ženske že od nekdaj trudijo na vse pretege, da bi bile čim bolj privlačne. In žal se nam to zdaj maščuje. Morda je grozno to izreči na glas, toda ne moremo se lepotičiti in iz sebe delati lepotic, ne da bi računali, da nas bodo nato zbili na tla in posilili,« je dejala. Poudarila je še, da moramo včasih pač okriviti tudi ženske. Zaman je poskušala omiliti bombastično izjavo, češ da ni mislila, da bi ženske morale biti pripravljene na spolne napade, in da so ti neopravičljivi.

Z ostrimi besedami so se nanjo spravili tako igralci, denimo Patricia Arquette, kot njeni (zdaj morda že bivši) oboževalci. Čeprav so nekateri izjave opravičevali z njeno starostjo ter da pač prihaja iz drugega obdobja, ko so bile stvari drugačne. A teh je le peščica. Večina jih je prepričanih, da leta, takšna ali drugačna, takšnih izjav ne opravičujejo. Spet tretji ji očitajo, da se je morda maščevala privlačnim ženskam, ker sama nikdar ni veljala za lepotico. Pošteno je stopila na žulj tudi organizacijam proti nasilju nad ženskami. »S tem, da je krivdo prevalila na žrtve, je naredila gromozansko škodo. Morala bi vedeti, da je posilstvo v prvi vrsti dejanje nasilja in izkazovanja moči in nadzora ter ima le malo zveze, če sploh kaj, s poželenjem.« 

Deli s prijatelji